De Oude IJsselstreek
Paddenstoelen
maandag10okt2016

Padden(stoelen) en kikkers in het Noorderbroek?

Zondagmiddag 9 oktober, lekker weer voor een paddenstoelenwandeling. Daar hadden 22 volwassenen en 12 kinderen (en de 3 gidsen) wel zin in op deze middag in het Noorderbroek, net boven Varsseveld en naast de Boven-Slinge gelegen.

IVN De Oude IJsselstreek Paddenstoelenexcursie NoorderbroekNa een korte inleiding, waarbij we aangaven dat er dit jaar (door droogte) helaas wat minder paddenstoelen te zien zouden zijn dan anders, togen we het - normaal veel vochtiger - rabattenbos in. De groep met (groot)ouders en kinderen voorop. Altijd fijn, die kinderen erbij! Zij hebben hun ogen dichter bij de grond en zien vaak meer dan wij grote mensen.

Het wemelde van de aardappelbovisten in het bos. De ‘aardappelboer’ had ze hier kwistig rondgestrooid, variërend van kleine ‘krieltjes’ tot het formaat ‘bint’. Jammer dat ze niet eetbaar (giftig) zijn, anders hadden we een hier een mooi avondmaaltje kunnen verzamelen. We hebben een aardappelIVN De Oude IJsselstreek Paddenstoelenexcursie Noorderbroek doorgesneden aardappelbovistbovist doormidden gesneden om de zwarte sporenmassa binnenin goed te kunnen zien. Als de zwam rijp is, barst hij open en kunnen de sporen in wolkjes verspreid worden. Soms groeit er nog een andere paddenstoel op: de kostgangerboleet.

Er sprongen en liepen ook wat kleine bruine kikkertjes en padjes voor onze voeten weg. We hebben ze in een loeppotje even mooi kunnen bekijken en ook de verschillen goed kunnen zien.

Het eerste stuk liepen we door naaldbos en daar troffen we verscheidene dennenvoetzwammen aan, soms wel 4 op een rij! Van jong tot oud en van klein tot groot, in alle stadia waren ze aan te treffen. Verder zagen we langs ditzelfde paadje o.a. witsteelfranjehoedjes, blauwe kaaszwam, dennenmoorder, melkzwammetjes (door de droogte wilden ze niet zo goed ‘melken’!), diverse grote sponszwammen, elfenbankjes, berkenzwammen en de prachtige vermiljoenhoutzwam. Deze zat op een berkenstammetje en viel door de felle oranjerode kleur goed op.  

De alom aanwezige pitrus werd door een aantal kinderen uitgescholden voor bieslook. Ik vroeg of het ook rook naar bieslook. Nee, dat niet, dan had er een uienluchtje aan moeten zitten. Klopt, want het was ook geen bieslook. Waar rook het dan wel naar? Ook iets eetbaars: komkommer! Toch maar geen pitrus door de sla gooien, te taai. Maar de kinderen hebben wel lekker zitten pulken aan de stengels om het mooie witte merg aan de binnenkant vrij te maken. Vroeger konden arme mensen dit als pitje in een olielamp gebruiken, als ze zich het duurdere katoenen lontje niet konden veroorloven.

We vonden verderop een paar oude stinkzwammen, die al niet zo’n sterke vieze geur meer verspreidden omdat de groene sporenmassa er (door vliegen) al afgegeten was. Een duivelsei, waar nog een stinkzwam uit moest komen, werd opengesneden om te laten zien dat de zwam hier al helemaal compleet, met groene sporenlaag, in zit. Dan stinkt hij helemaal niet constateerden de kinderen!

De roodporiehoutzwam, kastanje- en heksenboleet werden nog bewonderd. Leuk om te zien dat als je met een vinger in de buisjes/poriën drukte ze verkleurden, bij de een rood, de ander blauw tot bijna zwart aan toe. Tot slot nog een paar russula’s in verschillende kleuren, waar meestal al flink van gegeten was door de aanwezige naaktslakken.

De andere groep, met alleen volwassen deelnemers, had ook een leuke wandeling in gemoedelijke sfeer gehad. Zij zagen o.a. het kleverig koraalzwammetje, midden op het pad notabene!

IVN De Oude IJsselstreek Paddenstoelenexcursie Noorderbroek groep 2Tekst: Jeltje Berendsen
Foto's: Wilma Faber-Boersbroek

Klik hier voor meer foto's van deze middag.