De Oude IJsselstreek
Vogels
dinsdag26mrt2019

Op zoek naar de 'wietverkoper' in het bos

Verslag van de vogelexcursie bij kasteel De Kelder op 24 maart 2019

Er verzamelen zich 17 deelnemers voor deze wandeling. Alle 4 kijkers van de VWG vinden een tijdelijke nieuwe eigenaar. Bij de start is het nog wat nevelig, maar de zon doet goed haar best en komt er gaandeweg ook door.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepHet onderwerp van deze excursie is: “Op zoek naar de wietverkoper in het bos”. En we hopen nog veel meer vogels aan te treffen.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepWe splitsen de groep: de ene helft gaat mee met Frans Witjes, de andere helft met Wied Hendrix. Het is een mooi gevarieerd gebied; dat betekent dat er geschikte leefruimte is voor verschillende soorten vogels. We staan geregeld stil om te luisteren. In deze tijd van het jaar lukt het nog redelijk goed om de verschillende vogels uit elkaar te houden. Straks wordt dat moeilijker, omdat steeds meer zangers terug komen van hun winterverblijf in het zuiden.


We hebben naast de boomklever geluisterd naar spreeuwen (die je zo voor de gek kunnen houden omdat ze zo veel vogels en andere geluiden kunnen imiteren), koolmees, zanglijster, vink, roodborst, winterkoning en later komen de heggenmus en boomkruiper ook nog langs. Verder hoorden we de grote bonte specht geregeld met roffels en alarmroepen. In het ene groepje zijn de kleine en de middelste bonte specht gezien/gehoord, in het andere groepje alleen de middelste. De groene specht laat zich uitgebreid horen en heel even zien. Verder treffen we nog de grote lijster die een eind verderop zit te zingen. En er waren natuurlijk ook kraaien, gaaien, houtduiven, enz.
De tjiftjaf horen we ook: leuk, want voor een aantal mensen de eerste van dit seizoen.
in de ene groep horen/zien we naast de koolmees ook nog kuifmees en zwarte mees. En de goudvink wordt gehoord/gezien.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepTerug op de parkeerplaats sluiten we af: mooie wandeling, lekker weer en zeer geïnteresseerd publiek. Dat was weer een fijn begin van de zondag.

Gidsen: Frans Witjes en Wied Hendrix
Verslag en foto’s: Marjon van Drongelen en Frans Witjes (boomklever)