De Oude IJsselstreek
IVN
dinsdag14jan2020

Nieuwjaarsbijeenkomst in Halle - verslag van Stef

Dit jaar was het aan de regiowerkgroep Graafschap om deze bijeenkomst te organiseren.
Vanaf 13.30 uur was de inloop en werden de gasten ontvangen met een kopje koffie/thee met een snee krentenbrood.

IVN De Oude IJsselstreek Totaal verwelkomden wij ca. 80 enthousiaste deelnemers en de gezellige drukte zorgde vanaf het begin voor een lekkere ontspannen sfeer. Altijd fijn dat bekenden en onbekenden met allemaal dezelfde passie elkaar ontmoeten en oude herinneringen en nieuwe plannen met elkaar delen.

Voorzitter Gerard  van der Kamp opende de middag, wenste alle leden veel succes in het komende spannende en interessante jaar 2020. Met veel maatschappelijke en politieke issues rondom natuur en milieu die ons ook kansen bieden om onze doelstellingen te realiseren.

Een voorbeeld is de oproep van de gemeente Bronkhorst om de biodiversiteit te versterken. Hierbij wordt een oproep gedaan aan de inwoners om een planten- of diersoort te adopteren die iconisch is voor de streek. De gemeente wil  hiervoor extra investeringen doen. Een voorbeeld van een kans om mee te denken en onze kennis en ervaring in te zetten.

Na deze korte inleiding kon men kiezen voor een activiteit binnen of buiten.

IVN De Oude IJsselstreek Voor de deelnemers die een frisse neus wilden halen was er een rondwandeling over 'Landgoed ’t Veld'. Dit nieuwe, in 2006 ingerichte natuurgebied (14 ha) vormt samen met het Besselderbos (14 ha) en de Heidenhoeksevloed (31 ha) een prachtig gebied. Zeker de moeite waard om nog eens een keer voor terug te komen.

Voor de overige deelnemers  was er een binnenprogramma georganiseerd . O.a. een presentatie over de doelstelling en werkwerkzaamheden van de Stichting Buur maakt Natuurdoor Herman Nijhof. Deze stichting heeft gebieden als ‘t Knapperslag (ligging in de Wehlse Broeklanden) en het gebiedje De Watertap  aan de Watertapweg in Gaanderen in eigendom en onderhoudt deze gebieden samen met een bestaande groep vrijwilligers. Op de site van de stichting Buur maakt Natuur staat alle informatie verzameld en staat ook vermeld hoe dit verder ondersteund kan worden.

IVN De Oude IJsselstreek Tijdens deze middag was er volop de gelegenheid tweedehands boeken en zelf gemaakte nestkastjes te kopen. De verkoop bracht een mooi bedrag op dat weer gebruikt kan worden voor leuke natuuractiviteiten.

 

Na afloop  was er onder genot van een drankje weer volop de gelegenheid  de onderlinge banden aan te halen. Om 16.30 kwam de soep, broodjes en fruit op tafel en nadat we de inwendige mens voldoende hadden verwend gingen de laatsten om ca. 18.00 uur huiswaarts.

IVN De Oude IJsselstreek We kunnen terugzien op een prima bijeenkomst en danken de werkgroep Graafschap voor hun gastvrijheid en inzet.

Tekst en foto’s: Stef Veldkamp