De Oude IJsselstreek
IVN
dinsdag15jan2019

Nieuwjaar winnen in 's-Heerenberg

Zaterdagmiddag 12 januari kon er weer 'nieuwjaar gewonnen' worden binnen onze IVN-afdeling. Regiowerkgroep Montferland was dit keer aan de beurt om het te organiseren. Gekozen locatie: zalencentrum De Gracht in het prachtige stadje 's-Heerenberg. Door dat laatste zo te benoemen in zijn nieuwjaarsrede maakte onze nieuwe voorzitter een goede beurt bij de lokale leden!
IVN De Oude IJsselstreek NieuwjaarsbijeenkomstHelaas moest Rob, de coördinator van de gastvrije werkgroep, verstek laten gaan wegens rugklachten. Iets waar onze voorzitter over mee kan praten, al gaat het met hem nu intussen gelukkig beter. Zo goed zelfs dat hij iedereen bij de ingang persoonlijk begroette, de hand schudde en wat mensen met parkeermoeilijkheden de goede kant op wees.

IVN De Oude IJsselstreek NieuwjaarsbijeenkomstNatuurlijk was er de onvolprezen tweedehands natuurboekenmarkt, de steeds mooier wordende vogelhuisjes (VWG) en nu ook de degelijke grote lijsten met prachtige foto's - van de inmiddels opgeheven werkgroep AVP - die in de verkoop gingen. Dit leverde een aardig bedrag van € 140,- op voor onze afdeling!

De ca. 100 aanwezigen splitsten zich na de koffie/thee op in 4 groepen: 3x groep wandelaars die o.l.v. gidsen Eef, Maaike en Alex de stad introkken en 1x groep binnenblijvers die met Joop aan de slag gingen met papier, zowel in theorie als praktijk!

Terwijl de wandelaars buiten waren verzorgde Joop een dialezing over papier. Hoe het proces ontwikkeld is in de loop van de tijd, hoe het gemaakt werd en wordt. Ook hergebruik en materialen kwamen voor het voetlicht. De lezing was interessant en aardig uitvoerig want toen de eerste wandelaars terugkwamen was Joop er nog mee bezig…IVN De Oude IJsselstreek NieuwjaarsbijeenkomstHij knoopte er een praktische bezigheid aan vast: papier scheppen! Op kleine schepraampjes kon je velletjes papier of, met een speciaal vormpje, figuurtjes scheppen uit een bak water met vermalen servetjes. Het resultaat werd neergelegd op een doekje, afgedept met een spons en in een kleine stapel geperst. Daarna mochten de resultaten drogen op de verwarming. Degenen die meededen waren dol enthousiast en gingen met nog ietwat vochtige maaksels naar huis. Daar moesten ze nog even geperst drogen, zei Joop. Maar dan had je ook wat!
IVN De Oude IJsselstreek NieuwjaarsbijeenkomstIVN De Oude IJsselstreek NieuwjaarsbijeenkomstDe wandelaars hadden niet het aangenaamste weer, het spetterde zo nu en dan. Maar ze lieten zich niet kisten en liepen langs mooie geveltjes (al dan niet antiek of origineel!) in de stad en werden bijgepraat over o.a. de familie Burgers (ja, van de Zoo!), de graven van Bergh en de heks Mechteld ten Ham.

Ook mocht een groep, toen ze langs de voormalige synagoge liepen, er even binnen een kijkje nemen van de eigenaar. Een welkome opwarming! Bij restauratiewerkzaamheden zijn oude details, o.a. ramen, weer in oorspronkelijke staat hersteld. Het gebouw is tegenwoordig een hotel en bovendien dé carnavalslocatie van 's-Heerenberg met de de bijbehorende voedzame kost, die er dan geserveerd wordt. 

IVN De Oude IJsselstreek NieuwjaarsbijeenkomstAls afsluiting van de middag volgde er nog champignonsoep (voor de vegetariërs) en tomatensoep met belegde broodjes.
Inmiddels was het aardig donker geworden, nam men afscheid van elkaar en werden de (niet verkochte) boeken, vogelhuisjes en fotolijsten ingeladen.
Einde van weer een gezellige en geslaagde middag!

Foto's en tekst:  Janrein van Oostrum en Jeltje Berendsen

Klik hier voor meer foto's van deze middag.