De Oude IJsselstreek
Overig
zondag09feb2020

Natuur Actief zoekt het hogerop

Natuur Actief van 19 november 2019

Natuur- en milieuproblemen zijn op dit moment het gesprek van de dag. En er is veel discussie over de oplossingen. Zo vertelt een bezoeker over hoe een man uit Zimbabwe de verwoestijning niet met minder maar juist met meer vee te lijf gaat! (kijk op Youtube onder Savory Zimbawe).

Sim Broekhuizen verhaalt daarna op humoristische wijze over de verspreiding van de boommarter in de Achterhoek. Allereerst laat hij zien hoe lastig het is het beestje van de steenmarter te onderscheiden. De bekende verschillen als een gele tegen een witte bef of een wel dan niet doorlopende tekening over de voorpoten kloppen lang niet altijd. Toch weten de diertjes het onderling zelf kennelijk wel want er is nooit een hybride exemplaar gevonden. De boommarter is veel meer gericht op een leven in de bomen. Hij klimt beter, loopt makkelijker en springt leniger in de boomtoppen dan zijn neef de steenmarter. Ook kan de boommarter goed zwemmen! Genetisch gezien blijken ze uit een noordoostelijke (Duitse) en een zuidwestelijke (Belgische) tak te bestaan. Ze leven in gemengde bossen van minimaal 2 kilometer doorsnede. De Veluwe, Twente en de Utrechtse Heuvelrug lijken de meeste exemplaren te herbergen. In onze streek zijn ze veel zeldzamer.

Daarna vertelt Carin kort over het onlangs uitgebrachte boek Heimweevogel met daarin (een deel van) haar columns en foto’s van Marga Thomassen.

In de pauze werd het Winkeltje druk bezocht.

Vrijwillig Educatief Boswachter Henk Mengers krijgt daarna het woord in het kader van de rubriek “Op pad met de boswachter”. Hij doet dit werk vrijwillig voor Geldersch Landschap en Kasteelen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Deze organisaties beheren 12.000 ha aan cultuurgoederen en 7000 ha aan bos in Gelderland. Ze bezitten 7 opengestelde kastelen en de meeste van hun bossen zijn open voor publiek. Het hout in de bossen is voor eigen gebruik en voor de verkoop. Daarbij wordt selectief gekapt met het oog op diverse doelen als boomgezondheid, diversiteit in hoogte en leeftijd.

De foto die op Facebook en Instagram stond was van de Borkense baan bij Winterswijk. Deze spoorlijn werd in de 19e eeuw aangelegd om kolen en arbeiders vanuit Duitsland naar Nederland te vervoeren en vlees en hout terug naar Duitsland. Pas in 1979 ging de lijn dicht en het is nu deel van een natuurgebied met bos, ruderale vegetaties en poelen. De poelen ontstonden doordat ter plaatse zand en grind werden gedolven om de spoorbaan op te hogen. Hierin en om leven 25 soorten vlinders, zijn er velden orchideeën en plantjes als zonnedauw. Ook staat er in het bos rondom een den van 140 jaar oud die met 5 meter omtrek gelijk de dikste van ons land is. Er lopen (grensoverschrijdende) wandel- en fietspaden die je zelf kunt doen maar ook regelmatig onder leiding van gidsen. (o.a. op 14 december en 5 januari).

Margriet en Carin gaan vervolgens over op het uitdelen van tasjes met daarin een inhoud van o.a. takjes, steentjes, vruchtjes en noten. De zaal mag deze gaan selecteren in groepjes van drie. Dat wordt een heel gepuzzel. Uiteindelijk blijkt dat het criterium is hoe de verschillende voorwerpjes aanvoelen. Ruw, ribbelig, glad, zacht, hoekig of stekelig.

Met de wens voor fijne feestdagen namens het team sluit Carin de avond af. Daarna blijven velen nog een tijdje napraten alvorens in de vrieskou de terug naar huis te gaan.