De Oude IJsselstreek
IVN
maandag26nov2018

Natuur Actief sluit 2018 gevleugeld af

Ondanks het gure weer had een groot aantal gasten zich verzameld in Hotel Ruimzicht in Zeddam voor een avondje Natuuractief.

Natuurliefhebber en fotograaf Edwin Langendoen benam de zaal de adem met zijn prachtige natuurfoto’s. En wat nog beter was; hij vertelde waar en hoe hij ze maakt.
Als je bijvoorbeeld vogels wilt fotograferen blijkt de Arkemheenpolder bij Nijkerk het paradijs op aarde. Baardmannetjes, blauwborsten, kluten, roerdompen … het leeft er zij aan zij. Verder zijn er ook bijzondere gasten te zien zoals de zeearend, de koereiger of de zwarte ooievaar. Dus vogelfotografen u weet nu waar u wezen moet!

Edwin legde daarnaast vol enthousiasme de techniek uit achter High Key fotografie  en Star Trailfotografie . Bij de eerste techniek zien de foto’s er sprookjesachtig, bijna geschilderd uit. Dit komt doordat de achtergrond egaal wit van kleur is. 
Bij het tweede fotografeer je sterrenluchten zodanig dat het draaien van de aarde een lichtspoor achterlaat. Wat er letterlijk duizelingwekkend uitziet.

Daarna deelden Margriet en Carin barbecueborden en papieren zakken met glazen potten uit. Het onderwerp was het houdbaar maken van voedsel. Nog niet zo heel lang geleden ging men nog niet naar de supermarkt en aten mensen van eigen land. Voor de winter werd een heleboel voedsel ingeslagen. Dit moest natuurlijk wel houdbaar blijven en daar had men allerlei technieken voor.  Aan de hand van het uitgedeelde materiaal gingen de deelnemers per tafel uitzoeken, welke techniek waarvoor gebruikt was.. Wecken, confijten, fermenteren of drogen. Het was nog een hele puzzel.

Met de feestdagen in zicht zijn veel mensen al bezig met het inkopen van presentjes. In de pauze vond menigeen iets leuks of interessants bij Het Winkeltje.

Daarna kwam Guido Janze ons vertellen maar vooral ook vermaken, met zijn presentatie over wintervogels.  Hij omlijstte de prachtige foto’s van Adri de Groot met de geluiden van de vertoonde vogels. En hij had tal van grappige anekdotes. Bovendien verraste hij de leden van het team van Natuuractief met een Lunchbag waarin allerlei lekkers voor de vogelvoedertafel zat.

Tot slot kwam het raadplaatje nog een keer in beeld. Dat het een vogel moest zijn, daar was iedereen het wel over eens. Uiteindelijk bleek het het  vrouwtje van de blauwe pauw te zijn. Een parkvogel die uit tropisch Azië stamt maar al ruim 4000 jaar in Europa wordt gehouden.

Bij de afsluiting van de avond maakte Carin iedereen erop attent dat we in 2019 een paar keer op een andere locatie zullen zijn. Dus lees de uitnodiging goed voor wat betreft plaats en tijd!

Daarna bedankte ze de sprekers en de aanwezigen en wenste iedereen namens het team fijne feestdagen.

Foto: Marleen Hofman