De Oude IJsselstreek
Overig
zaterdag19jan2019

Natuur Actief levendig van start!

“Dit jaar bestaat Natuur Actief 10 jaar en dat is dankzij jullie trouwe bezoek en enthousiaste deelname aan onze avonden”. Zo opende Carin Holtslag de eerste bijeenkomst van 2019. Om dit te vieren zal het team op 27 juli een speciale dag organiseren. Dus voor alle fans; noteer het alvast in je agenda!

Daarna was het woord aan Janrein van Oostrum. Hij had zich ingebeeld hoe het toch zou zijn als hij een boom was. Stevig verankerd in de grond, sterk en stoer en ruimte biedend aan allerlei levende wezens. Sommige vriendelijk zoals de schimmels die zijn wortels omhullen en hem helpen voedsel tot zich te nemen. Andere wat minder aardig zoals de insecten die hem vakkundig van zijn bladeren ontdoen. En dan zijn er nog de dieren van twijfelachtig allooi: De specht die een nestholte uithakt maar ook larven onder zijn bast uit haalt.

NA - Janrein over bomenOok mensen behandelen hem niet altijd met al te veel respect. Ze kerven namen in zijn bast en prikken er punaises in. Ze gebruiken hem letterlijk als pispaal of omwikkelen hem met prikkeldraad. En dan zijn kinderen waar niets van terecht komt omdat ze opgegeten worden door eekhoorns, vogels of gespecialiseerde paddenstoeltjes. Begeleid met prachtige en humoristische foto’s kregen de veertig bezoekers zo een blik op het leven van bomen vanuit een bijzondere invalshoek. En dat werd gewaardeerd.

NA - onze eikDaarna ging het nog even door over bomen. Anne Oosterbaan heeft een boek geschreven met de titel “Onze eik”.  Deze boom is iconisch voor het Achterhoekse landschap. Overal aanwezig en gastheer voor een ongelooflijk aantal andere organismen. Daarnaast diende en heeft de eik ook praktisch en economisch belang voor mensen. Dit en nog veel meer wordt in dit boek behandeld. Het boek is via internet en diverse boekhandels te bestellen, een deel van de opbrengst gaat naar Trees for All.

Nadat iedereen een lekker drankje had gehaald aan de bar in zaal de Dèèl in Loerbeek ging de avond verder. Carin vroeg aandacht voor het Deltaplan voor herstel van de biodiversiteit in Nederland. Een initiatief dat, volgens haar, zoden aan de dijk zou kunnen zetten. Dit omdat vertegenwoordigers van alle organisaties die op een of andere manier betrokken zijn bij wat er gebeurd in onze groene ruimte hier aan mee werken. Van boeren- en natuurorganisaties, tot banken en winkelketens. Maar ook provincie en gemeentebesturen, waterschappen en wetenschappers. De leefbaarheid van ons land is de verantwoordelijkheid van iedereen en het bundelen van al deze krachten biedt een nieuw perspectief. Meer informatie op www.samenvoorbiodiversiteit.nl

Daarna volgde de jaarlijkse pubQUIZ. Dit jaar hadden Margriet en Carin als onderwerp insecten gekozen….. dat bleek behoorlijk ingewikkeld want het zijn er enorm veel en ze zijn heel bijzonder. De bezoekers vormden groepjes en gingen gezamenlijk “de strijd” aan met de ruim 25 vragen en deelvragen. Er was volop discussie binnen en tussen de groepen. Is het getoonde wespennest wel een wespennest want de raten zitten verticaal en dat doen alleen bijen. Oeps! Het nest zat verkeerd om in het glazen kastje! Hilariteit alom.

NA - januari 2019Wat zijn de superkrachten van libellenlarven? Een uitklapbare vangarm en straalaandrijving! Jawel! Dazen? Die steken niet! Niet? Nee die bijten en dan alleen nog de damesdazen. De heren doen aan zoiets akeligs niet mee. Kortom naast veel plezier bood de quiz ook volop nieuwe kennis over die veelal onzichtbaar levende diergroep. De winnende groep kreeg een zakje zaad om een insectenvriendelijke bloemenrand in de tuin te creëren.

Bekijk hier het filmpje gemaakt tijdens deze quiz.

Tot slot restte er nog één prangende vraag; wat stelt het raadplaatje voor? Het was geen vulva zoals iemand in de zaal suggereerde maar de mond van een doodgewone atalanta. Nooit geweten dat dat er zo uitzag! Marga weet ons altijd weer te verrassen.

Carin attendeerde de bezoekers nog op de komende tuinvogeltelling die plaats vindt van 25 tot en met 27 januari as. Meer informatie is te vinden op deze site: www.tuinvogeltelling.nl

Om 22.00 uur was er nogmaals applaus voor de sprekers én de makers van de quiz. Daarna sloot Carin de avond af met de bezoekers te bedanken voor hun komst en hun enthousiaste deelname.

De volgende Natuuractief zal plaatsvinden op 19 maart as. De locatie zal t.z.t. in de aankondiging vermeld worden.