De Oude IJsselstreek
(Zoog)dieren
vrijdag26mei2017

Natuur Actief in Biotopwildpark Anholter Schweiz

Dinsdagavond 16 mei trok een groot aantal enthousiastelingen naar Duitsland voor een bijzondere Natuur Actief avond op locatie. Ruim 40 aanmeldingen voor de avond waren bij ons binnen gekomen en veel voller kon het ook niet worden*.

Natuur Actief wildpark2Om 19:00 uur startte de avond in Biotopwildpark Anholter Schweiz, net onder het dorpje Anholt. Nadat iedereen voorzien was van koffie en thee, netjes geregeld door het park, werden we enthousiast welkom geheten door twee Nederlandse dierverzorgers Patrick Rutjes en Wim Rosier. De groep werd in tweeën gesplitst, waarna we gezamenlijk door het grote park werden geleid langs de vooral Europese zoogdieren.

Natuur Actief wildpark3Het park is door Voorst Leopold zu Salm-Salm in 1892 aangelegd,  als herinnering aan zijn huwelijksreis. Het Vierwoudsteden Meer, compleet met een Zwitsers Chalet en een rots landschap, is er nagebootst. De stenen en het hout werden vanuit Zwitserland met boten en met door paarden getrokken wagens hierheen gebracht. Vanaf begin 1900 werd hetcsteeds meer een wildpark en geliefd jachtgebied. Na de oorlog is het park opnieuw opgebouwd en vanaf 1968 voor publiek geopend als Wildpark Anholter Schweiz. Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan werd de onder monumentenzorg staande Engelse Tuin van 1990-1993 uitgebreid tot een 56 ha groot biotoop Wildpark.

Natuur Actief wildpark4De rondleiding van deze avond ging langs dieren als de bunzing, kraagbeer, bruine beer, visotter, wilde kat, lynx, steenmarter, das, wolf, wild zwijn en de Europese wisent. De verzorgers wisten veel over de dieren en hun leefwijzen te vertellen. De dieren herkenden hen al snel waardoor ze zich dan ook mooi lieten zien. Zelfs de Lynx kwam dichtbij en ook de steenmarter liet zich mooi bekijken. De wolven bleven op een afstandje, de mannetjes bleken pasgeleden gecastreerd te zijn om inteelt te voorkomen, en waren daardoor op hun hoede. De grote trekker was toch wel de visotter, ook een beetje het thema van deze avond.

Natuur Actief wildpark5Na de wandeling was er een pauze met gelegenheid voor een kop koffie, thee of fris. Aansluitend bij het invallen van de schemer was er binnen een interessante lezing over de visotter in Nederland, door Stichting ARK Natuurontwikkeling. De lezing werd gehouden door Bart Beekers in samenwerking met Liesje Floor. Bart heeft ruim 10 jaar ervaring met het otterprogramma in Nederland. Er werd vakkundig verteld over de leefwijzen en geschiedenis van de visotter in het land, de herintroductie van soorten in Overijssel en later ook in de Gelderse Poort/Rijnstrangen. Verspreidingen van de soort over het land. Ook de oude IJssel scoort goed bij de otter. Op meerdere plekken langs het water worden jaarlijks sporen aangetroffen van Doetinchem tot aan de Duitse grens. Over de grens blijkt minder van de verspreiding van de soort bekend te zijn.

Uiteindelijk werd de avond om 22:00 uur afgesloten met het raadplaatje van Marga Thomassen (die vandaag ook de presentatie in handen had). En konden de liefhebbers buiten nog even meeluisteren naar het zwermen van de (dwerg)vleermuizen.

Al met al was het een zeer mooie avond, met een succesvolle samenwerking tussen IVN Natuur Actief en het wildpark. Alle foto's zijn te bekijken op facebook.

Tekst & Foto’s: Wilber Thus

*Helaas was er niet voor iedereen plek op de Natuur Actief avond. Het park is echter dagelijks te bezoeken. Een voederronde bijwonen met de dierverzorger is ook mogelijk, dit kondigt het park aan via website en facebook. Tip: een bezoek aan het park is goed te combineren met een bezoek aan Wasserburg Anholt en bijbehorende parktuin.