De Oude IJsselstreek
Vogels
woensdag22mei2019

Nachtegalen bij de Bijland

Publieksexcursie Nachtegalen bij de Bijland op 18 mei 2019 van 8.00 tot 10.00 uur

“Gelukkig zingen die nachtegalen ook overdag! Met vogelaars op zoek naar deze fantastische zangers” stond in de aankondiging van deze excursie. Horen zouden we ze zeker, maar of we ze ook zouden zien dat was nog maar de vraag.

Met 15 enthousiaste mensen gingen we om 8 uur op stap. Vanaf de parkeerplaats bij de Bijland westwaarts richting camping en meteen kondigde de nachtegaal zich al aan. “Wat een prachtig, helder geluid!” Gewapend met grote camera’s tuurden we naar de plek waar het geluid vandaan kwam, maar geen gaal te zien. Op het zelfde stukje fietspad hoorden we verschillende exemplaren zingen en zo waar na een tijdje: een stelletje laag bij de grond. Misschien wel een nest? De groep bleef maar heel geïnteresseerd speuren. Het schoot niet op maar dat gaf ook niks, we hadden geen grote tocht uitgestippeld. Maar al dat speuren had toch succes. Je zag zelfs het keeltje bewegen tijdens de zang! (zoekplaatje: waar zit de nachtegaal?)
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepDe vele zwartkoppen lieten ook weer goed van zich horen en poseerden prima. Een brabbelende, knarsende, af en toe piepende tuinfluiter bleek toch een spotvogel te zijn. Die liet ook nog heel even zijn gele borstje zien, om ons te overtuigen van zijn aanwezigheid. Verder was er alle tijd om de zang van de grasmus, tjiftjaf, vink, fitis en roodborst te bestuderen. Alle trucks van Nico de Haan kwamen uit de kast.

Onderweg werd er een torenvalk met prooi gespot. Hij bleef keurig zitten tot de foto genomen was en vloog vervolgens naar de nestkast bij het restaurant de Swaenebloem. Zou hij daar geen lekkere  restjes voor z’n jongen kunnen scoren? IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepWe wilden net een stukje langs de plas gaan lopen toen we twee bevriende vogelaars tegenkwamen. Zij wezen ons op een zomertortel boven op de zendmast bij de camping. Zelden te zien, zo’n tortel dus die wilden we wel ff spotten. Dus met z’n allen daarheen. Maar met tegenlicht was hij maar moeilijk te onderscheiden van andere soorten duiven. Levert de foto voldoende bewijs? (Duidelijk een zomertortel, toch?)
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
Vervolgens omgekeerd, over de brug van de waterinlaat van de Bijland. Net als vorig jaar zat daar op de brug weer een koolmezen-nest in een kromme metalen steunpaal. De meest veilige plek ooit gezien, bestand tegen alle soorten kinderrovers. Aangekomen op het strandje zagen we een paartje goed gecamoufleerde oeverlopers. En hoorden we de korte roffel van de grote bonte specht in de hoge wilgen. Daar bleek ook dat de deelnemers nu zelf de zang van de nachtegalen begonnen te herkennen. Vooral de aanzet: tuuutuuutuuu werd herkend. Operatie geslaagd.

Als toegift werden we nog getrakteerd op een prachtige dans van zwarte sterns. Ongeveer 100 meter uit te kust vlogen 3 foeragerende zwarte sterns keurig achterelkaar op een rijtje. Als op een aangegeven teken kwamen er van verschillende kanten nog zeker 7 zwarte sternsn aangevlogen die keurig achteraan aansloten. Als dansend, duikend en etend vlogen ze verder, terwijl ze steeds van koppositie wisselden. Geweldig! “Het Zwanenmeer” was er niets bij. (dansende zwarte sterns)
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
Klokslag 10 uur waren we weer bij de parkeerplaats. Geen koffie bij de Swaenebloem helaas, daar konden we niet terecht. Maar wel ging iedereen, zo te zien, heel erg voldaan huiswaarts.

Met dank aan Jeroen Hoveling voor de mooie foto’s.
Gidsen: Marjon van Drongelen en Renske Hoekstra
Verslag: Renske Hoekstra