De Oude IJsselstreek
Natuur
donderdag21nov2019

Naam en faam

Laatst zag ik lepelaars. Misschien kent u ze. Van die reigerachtige, witte vogels. Als ze vliegen zien ze er een beetje eigenaardig uit. Er zit een rare knik op de plek waar nek en romp met elkaar in verbinding staan.  Ze hebben een snavel met aan het uiteinde een lepelvormige ronding. Ook dat oogt nogal onbeholpen. De lepelaars gaan er fanatiek mee heen en weer door het water. Zo zeven ze er de kleine waterdiertjes uit die ze eten. Het heeft iets neurotisch. Maar het zal werken want elk jaar zie ik meer lepelaars. 

Diezelfde dag trof ik ook baardmannetjes. Eerst hoorde ik ze alleen maar; Ze maken een bizar geluid. Alsof er telkens iemand aan een springveer trekt. De beestjes vliegen altijd in groepjes door de toppen van de rietkragen. Het zijn een soort staartmezen in kaneelkleuren. De mannetjes hebben twee verticale zwarte strepen die van hun ogen naar beneden lopen. Eigenlijk lijkt dat helemaal niet op een baard; meer op een treurige hangsnor.  Wat mij betreft hadden ze snorremansen mogen heten.

Maar er zijn al vogels in de Rijnstrangen die snor heten bedenk ik me ineens. Dat is dan echter niet vanwege het uiterlijk. Dan gaat het over het geluid dat ze maken. Inderdaad. U raadt het al; waar een “normale” vogel kwinkeleert doet deze iets heel anders. Hij snort als een machientje. Ergens vanuit de rietkragen. Die zijn in de Rijnstrangen nogal breed dus ik heb het diertje zelf nog maar een keer gezien. Hij is nogal fantasieloos bruin maar gelukkig heeft hij een gekke naam.

En ineens vraag ik me af wie eigenlijk die vogelnamen bedenkt….
Sommige zijn volkomen logisch zoals waterhoen. Inderdaad; een kipachtige vogel in het water. Een rietzanger is ook zo klaar als een klontje. Distelvink nogal wiedes, blauwborst ook begrijpelijk maar dan; een goudvink? Wat is er goud aan die vogel? Blauwe reiger? Hoe kleurenblind was degene die de naam voor dat beest verzon?
En nu we toch bezig zijn; ooit een pimpelmees zien pimpelen? Of een klapekster zien klappen? Ik niet.

Een tjiftjaf roept tjiftjaf en een koekoek koekoekt, maar een kauw? Wat doet een kauw? Kauwen?
Waarom kraait een haan wel en haant een kraai niet?

 

Ik vind trouwens wel dat een groene specht lacht. En een buizerd die miauwt, hoewel dat best ironisch is voor een vogel met zo’n indrukwekkend postuur. Om maar niet te spreken van het gepiep dat een zeearend produceert. Dat is ronduit belachelijk. Zo’n majesteitelijke vogel zou toch minstens moeten brullen, toch?

Maar goed. Ik hoor het u al denken; Wat maakt het nou uit?
Als het beestje maar een naam heeft!

Klik hier voor eerdere columns van Carin