De Oude IJsselstreek
Kind & Natuur
dinsdag12jun2018

“Moord en doodslag in Breedenbroek...!”

Zondag 10 juni, prachtig weer. Ellis, Jeltje, Johan en Janrein staan weer klaar voor ontvangst.
De eerste auto’s arriveren en met schepnetten gewapende kinderen storten de auto uit, gevolgd door al even enthousiaste ouders.

IVN De Oude IJsselstreek Waterdiertjesexcursie BreedenbroekEllis helpt voor het eerst mee bij deze activiteit en krijgt de opdracht een paar emmers met helder water uit de poel te halen om de aquariumbakken op de onderzoekstafel mee te vullen. Daarbij maakt ze echter een uitglijder en beleeft hiermee gelijk haar ‘ontgroening’. Een groen besmeurd T-shirt als gevolg...!

IVN De Oude IJsselstreek WaterdiertjesexcursieJeltje legt even uit wat er gaat gebeuren en dan begeven de 16 kinderen zich met (groot)ouders en al vol overgave poelwaarts. Daar worden al gauw de eerste vangsten aan land getrokken en in emmers gedeponeerd. Een verbazingwekkende verscheidenheid aan beesten komt even later in de IVN De Oude IJsselstreekbekijkbakken op de tafels terecht en meteen spelen de eerste drama’s zich al voor onze ogen af. De wantsen wanen zich in luilekkerland en grijpen gretig alles wat er voor hun bek komt. Een waterschorpioen met een jufferlarve in de kaken pakt en passant nog even een salamanderlarve voor straks. Vol verbazing kijkt iedereen toe. Van de eerste schrik bekomen worden de vangsten zorgvuldiger ondergebracht en met behulp van zoekkaarten opgezocht. IVN De Oude IJsselstreek

Dan komen de eerste libellenhuidjes binnen. Tot het middel in de plas wordt vervolgens ijverig gezocht en met resultaat: tientallen huidjes in een soepkommetje. Dat wordt straks een perfecte spreekbeurt op school. De huidjes hebben allemaal een gat achter de kop op de plek waar de libelle eruit gekropen is. Prachtig.IVN De Oude IJsselstreek Waterdiertjesexcursie BreedenbroekZe wisten van geen ophouden, hadden amper tijd voor limonade. Wel voor de electrospellen met waterdierenplaatjes. Dat was leuk. Gauw een snoepje en weer vissen.

IVN De Oude IJsselstreekMet natte kleren de auto in? Nou, dat niet, uit die boel, deur dicht en naar huis, maar heel tevreden iedereen.

De koffie en onze inzet werden gewaardeerd. Het spaarvarken knorde tevreden…

Tekst en foto’s: Janrein van Oostrum