De Oude IJsselstreek
Vogels
zondag08jan2017

Meeëters

Door: Carin Holtslag

Net als elke winter zitten bepaalde weilanden weer vol met groepen ganzen. In de Gelderse Poort zijn het vooral de inheemse grauwe ganzen en de kolganzen uit het hoge noorden. Hoe onderscheid je ze van elkaar? Persoonlijk vind ik de kolgans het gemakkelijkst; die heeft boven zijn snavel een opvallende witte bles. De volwassen kolganzen hebben bovendien zwarte banden over de buik. Het patroon is voor elk dier uniek; een soort voorhistorische barcode dus.
Bij de grauwe ganzen is de worteltjes oranje snavel het eerste dat opvalt.

Het is mooi om te kijken hoe de vogels  ’s morgens arriveren op de weilanden. Gakkend komen ze aanvliegen vanuit de schemerlucht. Vaak maken ze eerst een rondje over het beoogde ontbijt en dan landen ze er met gestrekte poten en gespreide vleugels middenin. Volgende groepen komen over en er wordt druk informatie uitgewisseld:

Lucht:  “Zeg daar beneden is het veilig daar?”
Grond: “Ja hoor en er is genoeg!”
Lucht:  “OK dan zetten we nu de landing in!”

Of

Lucht: “Hé hallo vrienden hoe is het daar?”.
Grond: “Nou, lekker sappig gras hoor!”.
Lucht: “Mmmm wij hebben vandaag toch meer zin in maiskorrels…. we vliegen nog even door, doei!”

Of

Lucht: “Goedemorgen medeganzen!”
Grond: “Zijn jullie die van Nova Zembla?  Vlieg dan maar door”
Lucht: “OK, rustig maar, we zijn al weg!”

Of

Lucht: “Hé, daar beneden heb je tante Jet en oom Klaas!”
Grond: “Zijn jullie dat Bettie en Joop? “
Lucht:  “Ja?”
Grond: “Kom er bij, gezellig!”

Afijn, uiteindelijk zitten er zo aardig wat ganzen op het  land en ijverig knippen de snavels het gras. Je kunt je voorstellen dat al die plukkende bekken en trappelende poten plaatselijk nogal wat onrust veroorzaken. En dat blijft niet onopgemerkt…

Van de week zag ik één enkele kokmeeuw midden in een groep ganzen rond trippelen, pikkend naar uit het gras opgevlogen kevertjes, vliegjes of mugjes.
Maar ook de blauwe en zilverreigers weten de ganzenactiviteit uit te buiten. Soms zie je een groep ganzen die helemaal omsingeld is met reigers. Die laatste staan oplettend te staren naar beweging in het gras. Regenwormen, kikkers of muizen die het gerommel van de ganzen zat zijn gaan op weg naar een rustiger plekje… en dat is dan de maag van de meeëters.

Foto: Gerrit van Alst

Klik hier om eerder verschenen columns van Carin terug te lezen.