De Oude IJsselstreek
Landschap
zaterdag01apr2017

Lentekriebels bij Natuur Actief

De vogels fluiten, bomen en struiken staan in bloei en de planten schieten uit de grond, tijd voor Natuur Actief om aandacht te besteden aan lente-verschijnselen.

Allereerst is het elk jaar weer een soort van magisch moment als het eerste groen opduikt uit de aarde. Maar onze omgang met de bodem zou anders en beter moeten zo weet Lies Visscher Endeveld van de Stichting Leven met de aarde. Overal ter wereld komt de bodemvruchtbaarheid en de beschikking van voldoende bodem voor voedselproductie in gevaar. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor en zijn tal van wetenschappers en organisaties bezig om uit te vinden hoe we meer mét de natuur kunnen samenwerken en zo tot een evenwichtig gebruik van de bodem kunnen komen. Lies roept bezoekers van Natuur Actief op om mee te denken en te werken in de stichting Leven met de Aarde. Een aantal bezoekers gaat zich verder in dit onderwerp verdiepen. Wil je meer informatie? Kijk dan op de website.

Eetbare plantenNaast de gewenste, komen er ook minder gewenste planten tot leven in de lente: Het onkruid! Dit tot frustratie van veel tuinliefhebbers. Margriet en Carin denken er iets op gevonden te hebben. In de eierdoosjes die ze uitdelen zitten een aantal beruchte onkruiden als zevenblad, brandnetel en hondsdraf en wat blijkt? Ze zijn allemaal eetbaar!! Dus vanaf nu is het groente-assortiment uitgebreid met inlands superfood. Op onze website vindt u ook een aantal recepten. Voor wie meer wil weten is het boek  'Lekker Landschap' - smullen van bos en veld (met 50 recepten), geschreven door Michiel Bussink een aanrader.

Voor de pauze genieten we een door Marga samengestelde serie van de fraaie voorjaarsfoto’s ingestuurd door bezoekers van Natuur Actief. Deze kunt u hier nog eens op uw gemak nakijken:

IVN De Oude IJsselstreek Natuur Actief LenteIn de loop van de avond was er zijdelings aandacht voor het verarmen van ons agrarisch natuurlandschap. Gelukkig zitten boeren én burgers niet bij de pakken neer. Het project Red de rijke weide, helpt boeren zodanig te produceren dat ook de weidevogels nog een plekje vinden op hun land. Daarvoor is het nodig dat supermarkten en consumenten bereid zijn een eerlijke prijs voor de zuivel te betalen. Meer hierover vindt u op de website Red de Rijke Weide.

In het Montferland gaat men aan de slag om de biodiversiteit een oppepper te geven. Dit doet men onder andere door het inzaaien van bloemrijke bermen en akkerranden. Deze bieden levensruimte aan insecten en voedsel en bescherming aan bijvoorbeeld de patrijs. Wilt u meedoen? Kijk dan op deze link.

Lezing Vogels Guido JanzeNa de pauze komt een ander voorjaarsfenomeen aan de orde; Het zingen van de vogels. Guido Janze bekent dat hij zichzelf elk jaar weer opnieuw moet aanleren welk geluid nu bij welke vogel hoort. Het beproefde recept deelt hij nu met de bezoekers van Natuur Actief. Hij laat het geluid van een aantal vogels horen en daarbij komt telkens een foto van de betreffende zanger in beeld. Daarna speelt hij de geluiden door elkaar af en mag de zaal raden om welke vogel het gaat. Natuurlijk is een kraai makkelijk van een huismus te onderscheiden. Maar het verschil tussen matkop, glanskop en zwarte mees is toch wat lastiger. Maar, aldus Guido, als je gewoon doorzet en veel in de praktijk oefent leer je tot wel 5 vogels per jaar!

Raadplaatje Natuur Actief maart 2017Tot slot doet Marga het laatste restje winter de deur uit; het raadplaatje blijkt een verijst sneeuwklompje met een hulstblaadje erin.

En zo sluiten we deze voorjaarsepisode van Natuur Actief vrolijk af.

Tekst: Carin Holtslag.