De Oude IJsselstreek
woensdag26apr2017

Lente op Halsaf

Foto bij "Beleef de lente op Halsaf"Zondag 9 april belooft een mooie en warme dag te worden. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen; aan het weer zal het niet liggen. Als we om 10.30 uur starten, zijn er zo’n 14 mensen, en we zijn met 3 gidsen: Roel Brocx , Klaas Tuinema en ondergetekende. We delen ons op in 2 groepen, en we trekken erop uit. Het landgoed bestaat uit 3 gedeeltes, in het bezit van 3 eigenaren. Ieder heeft ±8 ha grond in bezit. Vroeger was het landgoed zo’n 110 ha groot.

In het begin van de wandeling staan we even stil bij een paardenkastanje, en we vertellen over het hoefijzer op de takken en het ontstaan van de naam paardenkastanje. Foto bij "Beleef de lente op Halsaf"We gaan nu richting kasteel, wat tegenwoordig een Bed & Breakfast is. Het valt op, nu er een nieuwe eigenaar is, dat er veel struiken en bomen langs de toegangslaan verwijderd zijn. Dit om meer zicht te krijgen op het kasteel. We missen vooral de struiken van de peterselievlier. Even later komen we aan bij het kasteel en de duiventoren. Als je vroeger een duiventoren in je bezit had, gaf dat aan dat je tot de rijken behoorde. We vertellen ook over de legende van “Halsaf” en het gat in de muur van het kasteel, waar het verhaal op gebaseerd is. Bij de duiventoren staat nog een zomereik van ±200 jaar oud, met een omvang van 4.40 meter en een hoogte van 31.6 meter. Ook staat er nog een enorme taxus (venijnboom.) Deze is waarschijnlijk overgebleven uit de tuin die hier gelegen heeft. Bij het ingangshek van de binnenplaats staan 2 tulpenbomen (tulipifera liriodendron), waar in juni prachtige bloemen in komen.

Overal in het bos bloeit de bosanemoon. Ook de gevlekte aronskelk en de gele dovenetel kom je overal tegen. Ook groeit hier de Japanse duizendknoop. Dat is een ware woekeraar. Foto bij "Beleef de lente op Halsaf"We lopen langs de Frans Joseph Hoeve en komen aan bij een openplek in het bos waar het  familiegraf van de familie De Neree ligt. Hier staat een aantal tamme kastanjebomen. Een ervan heeft een omtrek van 4.75 m en is ± 28.5 meter hoog. Deze boom is zo’n 200 jaar oud. Hier hebben in de tweede wereldoorlog nog mensen ondergedoken gezeten.

We lopen langs de “Krakau”, en zien hier op een boomstam, die in het water ligt, drie schildpadden die heerlijk liggen te zonnen. Dit water (Krakau) staat in verbinding  met de gracht rondom het kasteel en de Zwarte- of Schipperswaay. De campings aan de overzijde komen ook in het verhaal voor. De naam ervan, “Rivo Torto”, is afgeleid van een plaats dichtbij Assisi, de stad van St. Franciscus in Italië. De campings werden opgericht door pater Sylvester, die hier in het klooster zat. De parochie hier in Babberich heet St. Franciscus.

Als we aankomen bij de Schipperswaay vertel ik het verhaal van de 11 apostelen (11 eiken) en Judas (een verdwenen wilg.) Deze waay is ontstaan door een dijkdoorbraak in 1744. We kijken nu uit op huis “Den Dijk”, ook een huis dat vroeger tot het landgoed behoorde. Hier staan enkele rode paviabomen. Foto bij "Beleef de lente op Halsaf"Op een eiland in de binnenwaay broedt een Canadese gans. We lopen nu om de binnenwaay, richting huis Den Dijk en gaan hier de dijk op. Deze dijk was vroeger de verbindings weg tussen Duitsland en Nederland, voordat de A12 er was. Dit was een zeer drukke weg.

Boven op de dijk worden het Montferland en de Gelderse Poort onder de loep genomen. Deze gebieden hebben lang toebehoord aan het Hertogdom Kleef. Ze zijn nu zo’n 200 jaar in Nederlandse handen. Verderop kunnen we het Rijk van Nijmegen goed zien liggen bij dit heldere  weer. Bij de fruitkweker aan de overkant van de dijk zien we een ooievaarsnest, dat bezet is. Op de dijk wordt nog wat verteld over sleedoorn en meidoorn. We gaan het bos weer in, en we stoppen bij een douglas spar, waarbij uitleg wordt gegeven over de kenmerken van de spar, de den en de lariks. Als laatste wandelen we langs de “Lotjeshoeve” en de “Frans Joseph Hoeve”. Dan gaan we terug richting herberg.

Tekst en foto’s: Fred van den Heuvel