De Oude IJsselstreek
IVN
maandag20mei2019

IVN'er van de maand: Stella van Telgen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden een aantal vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand Stella van Telgen

IVN De Oude IJsselstreek: IVN'er van de maand1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Eind jaren ’90 stond er een advertentie in de krant. De IVN-vogelwerkgroep organiseerde een beginnerscursus. Van huis uit kende ik twee vogels. Een mus en een meeuw, en die meeuw is wit, uhhh.
Omdat ik in ’95 in de Achterhoek ben komen wonen en ineens “overgoten” werd met natuur, wist ik niet hoe snel ik mij op moest geven. Volgens mij was het een kindercursus maar al was ik bijna 40, ik mocht meedoen, hoe gastvrij! Ik wist het minste maar ik ben ervoor gegaan, het enthousiasme van de werkgroepleden die toen nog vergaderden in de Polse Molen in Ulft, stak mij aan. Een aantal jaren ben ik met ontzettend veel plezier met bijna alle excursies meegegaan. En ben korte tijd ook nog verantwoordelijk geweest voor de Sovonvogeltellingen.
Tot mijn kijker het begaf…Ik ben toen overgestapt naar de KNNV omdat een paar paddenstoelkenners mij graag op sleeptouw namen. Heerlijk, even naar beneden kijken naar natuur die er niet direct vandoor vliegt, die je kunt aanraken, ruiken.
In die tijd was de toon dat je óf lid van het IVN óf lid van de KNNV was. Jammer want we vullen elkaar zo mooi aan. Op allerlei gebied. Toen betekende het echter einde van mijn IVN-lidmaatschap.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Vijf kinderen, een groot huis en een pittige baan in het sociale domein: van “natuur” leek het door de drukte er niet meer van te komen. Totdat ik eind 2015 wéér een advertentie in de krant zag. De IVN organiseert een gidsencursus. Opnieuw ben ik als “beginneling” weer lid geworden. Ik ben zeer leergierig begonnen en werd alsmaar enthousiaster. De cursus was perfect georganiseerd en mijn “klasje” supergemotiveerd. Na de cursus ben ik gaan gidsen. En in 2017 lid geworden van de werkgroep Landschapbeheer.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Zie ook vraag 5
Nog leuker vind ik om de handen uit de mouwen te steken. Lekker “uit het hoofd” en doen wat er gedaan moet worden: het knotten van bomen, schonen van poelen, snoeien van meidoornhagen, omspitten van verwaarloosde randen zodat er wilde bloemen gezaaid kunnen worden. Met een ploeg harde werkers maakt deze werkgroep de wereld om ons heen een stukje mooier!

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Mijn collega’s wilden wel eens een gegidste wandeling meemaken. Dus wij op een dag naar De Slangenburg. Waar ik tijdens mijn voorbereiding de dag ervoor een enorme (!) hoeveelheid stinkzwammen op een veldje had zien staan. Ik had mijn collega’s al een beetje nieuwsgierig gemaakt “ik zal jullie echt iets overweldigends laten zien”. Ja, ja. We kwamen de Kasteellaan oprijden en wat zie ik daar in de verte heen en weer rijden? Een grasmaaier. Op “mijn” veldje! Alles weg, geen zwam meer te zien.

5. Je hebt de IVN Natuurgidsenopleiding gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Kers op de taart was het maken van het eindwerkstuk, in mijn geval over het door Buur Maakt Natuur pas verworven en te ontwikkelen natuurterrein achter, naast en voor mijn huis. Het leverde een uitgebreide beschrijving van een te gidsen wandeling op. Afgelopen week gidste ik daar mensen rond die op de officiële opening afgekomen waren. Als ik dan merk hoe leuk men het vindt wat ik uitleg, en de extra aandacht die ik  besteed aan sociaal-culturele en historische aspecten, dan is mijn IVN-missie geslaagd. 


6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
We ontkomen niet aan de noodzaak om te verjongen. Zowel in mijn eerste als latere IVN-jaren hielp ik wel eens met het Winkeltje. En zie het geworstel om elke keer maar weer de boel bezet te krijgen. Het Winkeltje in te richten, etc. Misschien is het concept niet meer van deze tijd.

En ik zie vooral “grijze koppen” binnen het IVN, de gemiddelde leeftijd in de Werkgroep Landschapbeheer is hoog, op de vergaderingen van regiowerkgroep Graafschap ben ik met mijn bijna 60 jaar soms de jongste. Zijn we zo wel goed bezig?
Het IVN en onze zorg voor de natuur zijn onmiskenbaar belangrijk. Daar móéten we mee doorgaan.
Hoe kan het beter: we moeten natuurlijk behouden wat goed gaat. Bijvoorbeeld Natuur Actief. Maar we zouden een denktank kunnen organiseren om met elkaar eens te kijken of je op een andere manier nieuwe leden kunt werven waarmee je de club vitaal houdt. Jezelf vastleggen voor een langere periode is niet meer van deze tijd dus moet je het hebben over kortdurende en incidentele activiteiten en dan toch het lijntje houden (zorgen voor continuïteit). Voor kinderen doen we al veel, maar misschien dat we veertigers kunnen opzoeken en verleiden tot …? Een keer langs bij een Senioren Ontmoetingspunt? Brood-op-schoot momenten bij instanties organiseren?
Loskomen van de ons bekende structuren en met elkaar out of the box bedenken hoe we het IVN voor de toekomst kunnen behouden.

Stella van Telgen

Klik hier voor eerder IVN'ers van de maand