De Oude IJsselstreek
IVN
zondag02apr2017

IVN'er van de maand: Sjoukje Gerritzen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Sjoukje Gerritzen

IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maand

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Sinds 2012 ben ik actief bij werkgroep de Liemers. Na de IVN Natuurgidsencursus van 2011-2012, waarbij ik samen met Ferry Bongers en Rita Hofstede de eindopdracht ‘een bloesemfietstocht door de Liemers’ heb gemaakt. In 2013 ben ik de wilde plantencursus van de KNNV in Arnhem gaan doen en daarna mee was ik ook een van de gidsen voor de Bloemenpracht van Tolkamerdijk.                                                                                                                          
2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Sinds 2012 ben ik lid van het IVN.                                                                                                          
3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?                                 Het gidsen is erg leuk, zowel de Bloesemtocht als ook de Bloemenpracht aan Tolkamerdijk. Daarnaast ben ik een jaar voorzitter geweest van de activiteitencommissie bij het Toeristisch Informatie Centrum in Tolkamer. Daarin kon ik mijn kennis van dit mooie natuurgebied in Rijnwaarden promoten en de IVN gidsen inschakelen bij activiteiten, o.a. een voor de jeugd; de safaritocht door de Geuzenwaard met allerlei opdrachten.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?                  
Dit jaar gids ik nog mee met de Bloesemtocht, de Bloemenpracht van Tolkamerdijk hebben we dit jaar laten vervallen i.v.m. met de renovatie van de vluchthaven Tuindorp waarmee men in het voorjaar 2017 is gestart. Tijdens de Bloesemtocht zijn we al een paar keer blij verrast bij Stokhorst in Groessen met koffie en appeltaart. Vooral in het vroege voorjaar is het ‘s morgens nog koud en dan is dit wel erg lekker. Ook regende het een keer, en ja, dan zijn er geen mensen die nog 30 km willen fietsen dus dan maar weer terug naar huis fietsen.


5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
In de gidsencursus heb ik vooral geleerd, het leren kijken. Mijn oude kennis van de drogistencursus, de plantenkennis en de Latijnse woorden kwamen in mijn geheugen weer boven drijven. Ik heb veel foto’s gemaakt en daar de namen bij geschreven. Deze staan nog steeds in mijn PC en zo kan ik mij voorbereiden als natuurgids op een wandeling of fietstocht. De natuurgidsencursus is intensief omdat je een lange tijd intensief met dezelfde nieuwsgierigheid en het willen weten met elkaar optrekt. Kortom, het gezamenlijk beleven van een zoektocht dat is de binding die je met elkaar voelt. Het zijn allemaal mijn natuurvrienden en wanneer je ze weer ontmoet dan is het altijd weer even bijkletsen.                                       

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Wat wil ik veranderd willen zien? IVN is natuurlijk al een geweldige vrijwilligersclub waarin iedere natuurvriend(in) met zijn eigen passie wel zijn/haar energie kwijt kan in een of andere werkgroep. Ik denk dat dit de belangrijkste basis is voor de IVN en zou ik nu even niet weten wat er moet veranderen.                                                                                                             

7. Marijke de Both gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is:
Jij draait al jaren mee in de gemeenteraad van Rijnwaarden. In 2017 gaan Zevenaar en Rijnwaarden fuseren. Hoe zie jij de toekomst van de natuur in deze nieuwe supergemeente? Zie jij mogelijkheden om je invloed in te zetten voor het behoud en uitbreiding van natuureducatie binnen de nieuwe gemeente?
De kennis die ik heb opgedaan binnen de IVN en vanaf 2003 als raadslid in de gemeentelijke politiek heeft mij dit veel inzicht gegeven in allerlei ruimtelijke processen en procedures. Maar door het oog van de natuur blijven kijken en dan gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn is voor mij belangrijk en maken soms net even het verschil. Zevenaar krijgt met de komende herindeling met Rijnwaarden een prachtige achtertuin die voortdurend om aandacht vraagt, want ook de natuur moet onderhouden worden. Onze partij heeft dan ook een motie ingediend om de Geuzenwaard op te schonen van de wildgroei van bramen en meidoorns. Staatsbosbeheer is al bezig met het ruimen van 1 ha bramen en 200 meidoornstruiken en ook voor 2018 wordt dit gedaan. Natuureducatie is dan ook belangrijk onderdeel van het toekomstig subsidiebeleid en zal mijn aandacht hebben. Na de herindeling van 1 januari 2018 heeft de nieuwe gemeente 2 jaar de tijd om alle beleidszaken te harmoniseren, Rijnwaarden kent geen subsidie voor natuureducatie maar Zevenaar wel.                                                                                                                 

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Henk Berntssen, jij bent mijn maatje met het oog voor detail van Gerrit Jansen in de Gelderlander. Je was onderwijzer met veel passie voor de natuur en daar nam je de jeugd in mee. Belangrijk is dat jongens een rolmodel hebben op de basisschool. Hoe zou jij jonge mannen kunnen motiveren om onderwijzer te worden?

IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maandKlik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.