De Oude IJsselstreek
donderdag13jul2017

IVN'er van de maand: Marjon van Drongelen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Marjon van Drongelen
IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maand

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik ben actief bij De Liemers, bij de Vogelwerkgroep en de Werkgroep Cursussen. Bij de Vogelwerkgroep ben ik coördinator en ben ik actief betrokken bij nieuwe ontwikkelingen.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
In 2011 heb ik de natuurgidsencursus gedaan, sindsdien ben ik lid en ben ik ook lid geworden van de Vogelwerkgroep.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Ik vind het het leukst bij de Vogelwerkgroep, omdat we daar 1,5 jaar geleden voor een nieuwe opzet hebben gekozen. We proberen zo min mogelijk tijd aan vergaderen te besteden, elke vergadering tijd uit te trekken voor deskundigheidsbevordering (we hebben veel nieuwe leden gekregen het afgelopen jaar), en tijd in te ruimen voor een lezing van een deskundige. Meedenken over deze veranderingen past me fijn.
Ik heb het afgelopen jaar deel uitgemaakt van het begeleidingsteam van de Natuurgidsenopleiding; dat was een drukke, maar geweldige periode: zo’n leuke groep mensen, een genoegen om mee samen te werken. We zullen veel plezier van en met hen hebben binnen ons IVN.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Ik gids in de Gimbornhof, de Nevelhorst, Tolkamerdijkje en de Zwarte sterns in de Rosandse Polder. Dit jaar zijn we ook nog met de VWG naar de Zwarte sterns geweest, in een iets latere periode, toen er al jongen vliegvlug waren, terwijl er ook nog kleine pullen op de nesten zaten.
Er gebeuren vaak grappige dingen, maar een specifieke anekdote heb ik niet. Wat me wel opvalt is dat deelnemers er soms vlak bij wonen, maar nog nooit in een gebied zijn geweest. Soms tref je iemand die heel graag vlinders in de tuin wil, maar rupsen vies vindt.


5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Net als Dimitrey vond ik het Wooldse Veen het spannendst, maar het meest verwonderd was ik toen ik voor het eerst op het Tolkamerdijkje kwam: wat een bloemenzee en wat een kleurenpracht. We hadden lekker zonnig weer, het zoemde van de insecten en we zagen een koninginnenpage. Wat een feest.
Ik heb leren kijken: ik was voor die tijd ook graag buiten, maar nu kijk ik beter. Ik vond het wel frustrerend dat je eigenlijk steeds meer vragen kreeg, terwijl je zo hard aan het werk was.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Ik heb er plezier in dat we met een groep mensen de Vogelwerkgroep op een nieuw spoor hebben gekregen: het goede behouden, voor de rest andere oplossingen zoeken.
We krijgen er bij de VWG een aantal net afgestudeerde gidsen bij; we willen het komende jaar het aantal publieksactiviteiten uitbreiden. Verder zijn we in groepjes bezig met het opzetten van een geluidencursus voor intern gebruik en met een beginnerscursus voor externen (wel of geen lid van IVN), die we begin volgend jaar gaan aanbieden.
Binnen de groep net afgestudeerde gidsen circuleren wel ideeën over o.a. een andere wijze van vergaderen in de regio-werkgroepen, een andere indeling van onze jaarkalender (meer opgesplitst in soorten activiteiten – fietsen – wandelen – vogels – etc.). Naar mijn mening verdienen deze ideeën steun bij verder onderzoek.
Bij de gidsen-opleiding zijn er 3 evaluatierondes gehouden. Daar gaan we ons voordeel mee doen bij het opzetten van de volgende opleiding in 2020-2021. Het lijkt mij een goed plan om daar een paar net afgestudeerden bij te betrekken.
Verder zou ik graag meer dwarsverbindingen binnen de regio’s zien. Ik vond het destijds erg jammer om zo veel medecursisten van de gidsenopleiding uit het oog te verliezen. Dat zou ik bij de huidige groep ook betreuren; deze groep heeft zo geweldig samengewerkt, dat moeten we toch op de één of andere manier bij elkaar kunnen houden?


7. Dimitrey … gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is: Marjon van Drongelen. ‘Je ziet ze vliegen!’, is iets dat ik graag tegen vogelaars en ornithologen zeg… En op ‘Je bent toch zeker nog niet helemaal koekoek!’ kun je als vogelaar dan wel weer antwoorden ‘Nee, maar wel bijna…!’ of ‘Koekoek op vogels.’… Marjon, bij jou hebben vogels een bijzondere plek in je hart, meen ik mij te herinneren. Volgens mij was en ben je actief voor de steenuilen, heb ik dat juist? We hebben samen de gidsencursus gedaan, daar hebben we volop van genoten. Ben je nog betrokken bij het IVN en zo ja, wat doe je dan zoal voor het IVN? Kun je jezelf binnen het IVN typeren als standvogel?
Haha, Dimitrey, ik ben inderdaad met veel plezier vogelaar geworden. Het valt niet mee als je daar pas op je oude dag mee begint, maar ik vind het superleuk. De excursiebegeleiders van de VWG zijn gelukkig lekker geduldig en rustig bereid om keer op keer te vertellen welke vogel je hoort.
Zo lang ik nog kan staan, blijf ik zeker standvogel binnen het IVN! Wel vaak kenmerkend voor de soort is dat ze van gevarieerd eten houden
.
Ik assisteer inderdaad bij het monitoren van broedresultaten van steenuil en kerkuil rond Hengelo (Gld), maar dat staat buiten het IVN.
P.S. Er woont een koekoek bij mij in de buurt. Als hij de héle dag zit te roepen, word ik daar wel eens een beetje koekoek van… Maar na de lange stille winter ben ik weer oh zo blij om hem te horen.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Ik zou het leuk vinden om één van de nieuw afgestudeerde gidsen aan het woord te laten en wel Anne Marie Willemsen. Aan haar wil ik vragen:
“Anne Marie, wat is het beste wat je is overkomen tijdens de gidsenopleiding”?
“Heb jij ideeën over hoe je een bepaalde manier van samenwerking kunt behouden tussen alle collega’s uit je groep en wie of wat je daarbij nodig zou hebben?”
“En ideeën over een andere indeling van het jaarprogramma?”

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.