De Oude IJsselstreek
Overig
dinsdag28feb2017

IVN'er van de maand maart: Marijke de Both

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Marijke de Both

IVN De Oude IJssesltreek De Liemers1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Sinds 2001 ben ik actief bij werkgroep de Liemers. Ik heb in het begin vooral excursies voor kinderen ontwikkeld en georganiseerd. Het begon met excursies over bevers en beversporen en later kwamen er ook waterdiertjes bij. Samen met 6 andere werkgroep leden heb ik ook een paar jaar een jeugdclub gedraaid.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN? 
Sinds 2001 ben ik lid van het IVN, maar voor die tijd was ik al intensief met de natuur bezig als medewerker van het NME-centrum in Zevenaar en beheerder van kinderboerderij Rosorum. In die hoedanigheid kwam ik al vrij vaak IVN’ers tegen.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
De jeugdactiviteiten zijn eigenlijk wel het meest dankbaar, omdat die kinderen eindeloos nieuwsgierig zijn. Bovendien heeft goede informatie bij deze groep groot effect op de toekomst. Ik kom nu volwassen mensen tegen bij wie 20 jaar geleden een vonkje was overgesprongen toen zij voor het eerst echt contact kregen met een konijn of geitje. Het moment dat een kind voor het eerst bewust contact heeft met een ander wezen, vergeet het kind nooit meer. Daar wordt de kiem gelegd voor de toekomstige natuurbeschermers.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen? 
Vanwege onder andere gezondheidsredenen komt het niet meer zo van gidsen in de natuur. Maar ik zal nooit vergeten hoe we voor de jeugdclub een excursie door de Loowaard hadden georganiseerd. Op de dag zelf was het vrij hoog water, waardoor we met kratten een soort brug hadden gebouwd om de kinderen droog over een plotseling volgestroomde geul te krijgen. Die dag was guur en koud en nat, maar het was een spannende ervaring die de kinderen nooit meer vergeten (en de gidsen Riet, Carin, Truus, Miep, Edith en ikzelf ook niet).

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven? 
Ik heb nooit de Natuurgidsencursus gedaan, wel de Schoolgidsencursus, via NME, in 1997 in Oosterbeek. Wat mij daar vooral van is bijgebleven is de gezellige samenwerking met gelijkgestemden Wij maakten als eindopdracht onderdelen van de les over zintuigen.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Tegenwoordig ben ik als bestuurslid weer heel intensief betrokken bij kinderboerderij Rosorum in Zevenaar. Ik merk dat er nog steeds veel mensen zijn die denken dat vogels het hele jaar door eieren leggen of dat melk alleen koud uit een kartonnen pak komt. Ik zou graag meer aandacht willen voor dieren welzijn, duurzaam leven en gezonde voeding. De verbinding met ons dagelijks eten is bij de meeste mensen verloren gegaan, net als respect voor ander leven. Dit zijn niet alleen speerpunten van de kinderboerderij, maar volgens mij hebben het IVN en de NME-centra hier ook een grote rol in. Dat zou meer opgepakt kunnen worden.

7. Carin Holtslag gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is: Je bent er altijd nogal bescheiden over maar je maakt prachtige foto’s van de natuur. Hoe pak je dat aan? Ga je willekeurig op stap en zie je wel wat op je pad komt? Of ga je bewust op zoek naar je onderwerp en hoe weet je dan wat je waar vindt?
Bijzonder dat je het stokje aan mij geeft. Wat ik in de natuur beleef wil ik graag delen met mensen die niet mee kunnen. Daarom ben ik begonnen met fotografie en neem zo als het ware de mooie ervaringen mee. Meestal ga ik ‘gewoon’ op stap en neem de camera mee. Soms zoek ik een natuurgebied uit wat ik interessant vind of probeer iets actueels vast te leggen zoals sneeuw, bevers in de winter of bloemen in het voorjaar. Waar en wanneer je wat kunt vinden is natuurlijk een kwestie van studie. Je moet je wel verdiepen in je onderwerpen. En soms vraagt een collega IVN’er of ik een foto van een bepaald onderwerp heb. Als dat niet zo is, wil ik nog wel eens op pad gaan om de foto te maken. Dat is dan heel gericht.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Sjoukje Gerritzen. Jij draait al jaren mee in de gemeenteraad van Rijnwaarden. In 2017 gaan Zevenaar en Rijnwaarden fuseren. Hoe zie jij de toekomst van de natuur in deze nieuwe supergemeente? Zie jij mogelijkheden om je invloed in te zetten voor het behoud en uitbreiding van natuureducatie binnen de nieuwe gemeente?

IVN De Oude IJsselstreek De Liemers
Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.