De Oude IJsselstreek
IVN
vrijdag30nov2018

IVN'er van de maand: Kitty Janssen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Kitty Janssen

IVN De Oude IJsselstreekBinnen welke werkgroep van IVN ben je actief?
Regiowerkgroep Rondom Strang & Iessel.

Sinds wanneer ben je lid van IVN?
1 Januari 1985.


Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Om samen met een groep de natuur te beleven. Je leert van elkaar en het sociale aspect vind ik ook belangrijk.


Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Omdat de natuur mij boeit en mijn leven verrijkt ben ik lid geworden van het IVN. Na twee groencursussen heb ik de Natuurgidsenopleiding gevolgd. Op een zomeravond in het Idinkbos zou ik Jeltje Berendsen assisteren bij een vleermuizenexcursie. Mijn kennis van vleermuizen was nihil. Ik vertrouwde helemaal op Jeltje. Gelukkig waren er weinig deelnemers. Edoch, op het moment dat we wilden starten kwam er nog een grote groep aanzetten. De groep werd gesplitst: dus ieder een groep. Jeltje drukte mij een batdetector in de hand met enige uitleg erbij. Nu had ik nog nooit met een batdetector gewerkt! Aangekomen op de plek waar we vleermuizen zagen probeerde ik met het apparaat iets van de geluiden (tikken) op te vangen. Maar wat ik ook deed: aan de knop draaien, door de lucht zwaaien, er gebeurde niets. ’’Heb ik weer’’, dacht ik. ‘’Mag ik eens even naar de detector kijken?’’ vroeg een deelnemer aan mij op het einde van de wandeling. ’’O, ik zie het al’’, zei hij, ’’Kijk mevrouw, hier onder zit een aan-en-uitknop maar dan moet u wel het knopje aan zetten.’’

Je hebt de IVN Natuurgidsenopleiding gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Dat is al heel lang geleden. Het was een leuke tijd om met een groep enthousiaste mensen met dezelfde interesse door de natuur te struinen. Heel veel geleerd ook over de natuur. Bij de cursus hoorde een vijf minutenpraatje houden voor de cursisten. In het openbaar praten vond ik erg moeilijk. Maar al doende leert men. 

Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Vergaderen nieuwe stijl in onze werkgroep is een geweldige verbetering. Er worden leuke, interessante onderwerpen gebracht. IVN’ers zijn geen activisten. Toch zouden we meer actie kunnen ondernemen. Dan denk ik bijv. aan het verdwijnen van het coulissenlandschap in Noord- en Oost-Nederland.

Frans Witjes gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is: Imiteer je ook wel eens vogelgeluiden met je muziekinstrument?
Haha, dat vind ik een leuke vraag, Frans. Ik houd heel veel van vogels. De eerste tjiftjaf maakt me elk voorjaar weer blij.

Een dwarsfluit is natuurlijk het meest geschikte muziekinstrument om vogelgeluiden te imiteren. Luister maar eens naar het concerto voor fluit en orkest van Antonio Vivaldi “il gardellino” het puttertje. Ik probeer soms wel iets met wat trillertjes en dan lijkt het al gauw op een winterkoninkje.

Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Helaas wil de beoogde opvolger liever geen bijdrage leveren aan deze rubriek. Wil jij graag de nieuwe IVN'er van de maand worden? Neem dan contact op met onze webmaster

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand.