De Oude IJsselstreek
dinsdag10jan2017

IVN'er van de maand januari: Anje Peters

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Anje Peters

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik heb in de redactie van het verenigingsblad ‘De Spreng’ gezeten (toen Montferland nog een aparte afdeling was), heb een aantal jaren gegidst en was vrijwilliger bij ‘de Nacht van de Nacht’.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
2007

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Momenteel ben ik wel lid maar niet meer actief. In mijn ‘actieve tijd’ heb ik uiteenlopende dingen gedaan die niet met elkaar zijn te vergelijken. Terugkijkend heb ik het meeste plezier beleefd aan de onderdelen waarin ik contact had met andere mensen. Bijvoorbeeld als gids met een groep geïnteresseerden waarmee ik op pad ging. Maar ook in persoonlijke gesprekken/interviews voor ‘de Spreng‘.   

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Zoals gezegd heb ik een aantal jaren gegidst. Eén van de leuke dingen tijdens een wandeling vond ik iedere keer als mensen, die in de buurt van het Bergherbos waren opgegroeid, aangaven dat zij nog nooit op bepaalde plekken waren geweest. En verbaasd waren hoe mooi de natuur in hun directe omgeving was! Dit zal voor veel gidsen herkenbaar zijn.

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven.
Het is een brede, gevarieerde opleiding. De rode draad die er voor mij doorheen liep, was het steeds weer met andere ogen naar de natuur (leren) kijken. Dat probeerde ik ook als gids over te brengen en ook nu in mijn werk als activiteitenbegeleidster.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Hierover kan ik momenteel moeilijk oordelen omdat ik minder zicht heb op het functioneren van het IVN. Ik vind het wel fijn om te horen dat er steeds meer activiteiten voor kinderen/jongeren worden aangeboden. Enorm belangrijk voor de toekomst!

7. Bertie Wennink gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is: Hoe gaat het met je en heb je een combinatie kunnen maken tussen werk met ouderen en natuur?
Allereerst vind ik het erg leuk dat Bertie aan mij heeft gedacht. En mooi om te lezen welke weg zij binnen het IVN heeft gevonden! Om antwoord te geven op haar vraag: het gaat goed met mij. Ik werk als activiteitenbegeleidster met dementerende ouderen. En in de activiteiten laat ik inderdaad de natuur regelmatig terugkomen. Voor de bewoners die niet of moeilijk naar buiten kunnen, probeer ik de natuur naar binnen te halen. Door middel van het laten zien/horen/voelen/ruiken van dieren/planten/voorwerpen uit de natuur. Aan de hand van powerpointpresentaties en foto’s maken we ‘boswandelingen’. Maar ook in groepsgesprekken komt de natuur (en de herinnering hieraan) terug. Onze bewoners hebben hiervoor veel belangstelling.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen? 
Carin Holtslag. Carin, uiteraard ben ik benieuwd hoe het met je gaat. Afgaand op je columns geniet je nog steeds (of steeds meer) van de natuur. Op mijn beurt lees ik heel graag jouw natuuravonturen dichtbij of iets verder van huis. Evenals de bewoners waarmee ik werk, als ik eens een column als onderdeel van een activiteit, voorlees. Dus complimenten hiervoor! Naast jouw functies binnen het IVN werk je ook als vrijwilliger bij NME Liemers. Wat doe je hier precies en in hoeverre sluit dit aan bij jouw IVN-taken?

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.