De Oude IJsselstreek
IVN
zondag16sep2018

IVN'er van de maand: Jacques Engelen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand Jacques Engelen

IVN De Oude IJsselstreek: IVN'er van de maand1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Eerst bij de vogelwerkgroep en sinds de oprichting bij de zoogdierwerkgroep. Lang geleden heb ik ook nog 6 jaar in het bestuur gezeten.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Dat weet ik niet precies maar ik ben meer dan 25 jaar lid.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Ten eerste natuur beleven. Natuur boeit me mateloos. Veel natuurliefhebbers, misschien wel de meesten, zijn individualisten. Ik vind het veel leuker om samen te genieten. IVN’ers hebben dat allemaal wel een beetje denk ik.
Ondanks dat ik niet meer bij de vogelwerkgroep ben, vind ik vogels nog steeds het allergaafst. Ze zijn verrassend, mooi en spannend. Je weet nooit wat je te zien krijgt. Zoogdieren zijn ook fascinerend, vooral omdat je ze vrijwel nooit ziet en dus op diersporen bent aangewezen. Gelukkig zijn er nu betaalbare fotovallen waarmee je die mysterieuze zoogdieren mooi kunt filmen.
Daarnaast vind ik de sociale kant van het IVN ook prettig. Onze zoogdierwerkgroep is enorm gezellig. Vroeger was ik fanatieker en vond ik dat alles gericht moest zijn op natuureducatie. Dat blijft wel onze hoofdtaak maar het moet ook een beetje leuk blijven voor onszelf.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Ik ben bij het IVN gegaan omdat ik vogelgids wilde worden. Nu hoeft dat gidsen voor mij niet meer. Ik doe het nog slechts een enkele keer.
Een leuke anekdote? Als gids zou ik niet zo gauw meer iets weten. Ik heb namens de zoogdierwerkgroep 8 jaar lang steenmarterklachten afgehandeld in de gemeente Doetinchem. Dan kom je bij mensen in huis. Bij een mevrouw moest ik via haar slaapkamer door een klein luikje de vliering op. Daar zou die marter zitten. Nou, het was een oerwoud van spinnenrag dus je kunt je voorstellen hoe ik eruitzag toen ik weer afdaalde in haar slaapkamer! En geen steenmarter-spoortje gezien natuurlijk.

5. Je hebt de IVN Natuurgidsenopleiding gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Dat het inderdaad pittig was. En met een aantal mensen uit die tijd heb ik nog steeds contact.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Verjonging en moderne communicatie. Binnen onze zoogdierwerkgroep mogen we wat mij betreft meer tijd en energie steken in meer kennis. We doen heel veel, weten heel veel en het is verrekte gezellig maar er is nog zoveel wat we niet weten. Aan de andere kant: ik heb een drukke baan en veel te veel hobby’s dus kom er zelf amper aan toe om nieuwe dingen in onze groep in te brengen.

7. Ronald Langendoen gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is: Jacques wat is jouw wens om als project bij de gemeente in te dienen namens IVN?
Achter ons huis is een voormalige gevangeniscomplex. Het zou me veel waard zijn als dat een natuurverbinding gaat worden tussen De Kruisbergse Bossen en het natuurgebied aan de Christoffelstraat en de Witte Brink.


8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Frans Witjes. Oudgediende, super als het gaat om kennis van vogels en voor mij tijdens de gidsencursus een geweldige inspirator. Ik wil hem vragen wat zijn mooiste vogelwaarnemingen in de regio dit jaar zijn geweest. Die van mij waren de barmsijzen in onze tuin afgelopen winter!

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand