De Oude IJsselstreek
woensdag17mei2017

IVN'er van de maand: Henk Berntssen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Henk Berntssen

IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maand

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik ben actief binnen de werkgroep De Liemers.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
In 2011 ben ik begonnen met de natuurgidsenopleiding en sinds die tijd ben ik lid van het IVN.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Het gidsen vind ik erg leuk. Deelnemers deelgenoot maken van het mooie van de natuur. Ik geniet van de verwondering en de verbazing van de mensen die meegaan. Vaak wonen ze heel dicht bij de plekken waar we wandelen of fietsen en zijn er nog nooit geweest!

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Zelf gids ik bij meerdere activiteiten: de fietstocht ‘Wisseling van de wacht’, fietstocht door de Liemers, natuurwandelingen in Bingerden, struintocht naar beversporen, de bloesemtocht en vroeg uit de veren. Ook ben ik werkzaam bij NME Liemers in Zevenaar daar verzorg ik lessen en excursies voor leerlingen van de basisschool. Een leuke anekdote. Vorig jaar was het erg hoog water in de Loowaard eigenlijk moesten we bovenlangs om geen natte voeten te krijgen, maar een aantal jongens vonden het veel avontuurlijker om de alternatieve route door het water te lopen. Je snapt het al water tot aan de knieën en behoorlijk nat. Een van de jongens vond het zo geweldig dat hij languit in het water ging liggen. Gelukkig was het die dag lekker warm.
Ik doe ook aan weidevogelbescherming. Zondag 7 mei was het vogelkijkdag en er waren 13 deelnemers die weidevogels wilden kijken in ons werkgebied. We lieten ze een kievitsnestje zien in het gras. Op de terugweg vonden twee mensen er nog een nestje van 3 en 4 kievitseitjes bij. De vraag was natuurlijk meteen of ze ook lid wilden worden van de weidevogelgroep.

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Om de 2 weken een woensdag en een zaterdag is best intensief. Het natuurdagboek maken vond ik geweldig leuk om te doen. Zo leer je wel nog beter rond te kijken en dan is het nog best lastig om elke dag iets nieuws op te schrijven. Verder is het weer interessant om die data het jaar erna te vergelijken bijv. wanneer zag ik vorig jaar voor het eerst de boerenzwaluw?

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Ik vind dat het IVN al heel veel moeite doet om jongeren bij de natuur te betrekken bijv. via Scharrelkids. Ook door het opleiden van schoolgidsen die leerkrachten op de basisschool kunnen ondersteunen. Het ontwikkelen van leskisten is ook heel belangrijk. Zelf verzorg ik beverexcursies voor basisschoolleerlingen en dan geniet ik van het enthousiasme en de kinderen die van alles ontdekken. Leerkrachten moeten de kinderen vaker mee naar buiten nemen om te luisteren, te kijken, te ruiken en te proeven i.p.v. alle natuurlessen uit de boekjes te geven. Schoolgidsen kunnen daar heel behulpzaam bij zijn.

7. Sjoukje Gerritzen gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is: Henk Berntssen, jij bent mijn maatje met het oog voor detail van Gerrit Jansen in de Gelderlander. Je was onderwijzer met veel passie voor de natuur en daar nam je de jeugd in mee. Belangrijk is dat jongens een rolmodel hebben op de basisschool. Hoe zou jij jonge mannen kunnen motiveren om onderwijzer te worden?
Op de basisschool zie ik gelukkig al steeds meer jongens die stage lopen. Ook op de PABO Doetinchem hebben zich al meer jongens aangemeld. Vooral de jongens op school vinden een meester geweldig. Ik voetbalde mee, deed mee met tikkertje etc. Ook bij de gymlessen zoeken onderwijzers wat meer uitdaging, de juffen zijn vaak wat voorzichtiger, gelukkig niet allemaal hoor!!! Hogere salarissen alleen zullen jongens niet over de streep trekken. Ik lees steeds vaker over de hoge werkdruk, de vele administratieve werkzaamheden enz. ook daar zal wat moeten veranderen, maar bovenal moet het werken met kinderen in je hart zitten. Ik zou het zo weer opnieuw doen.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Dimitrey Rouwhorst. Welke activiteiten doe je bij het IVN en doe je nog iets met je schrijverstalent, bijv. natuurverhaaltjes schrijven? Ik heb je verslagen en verhalen, doorspekt met een grote dosis humor en geweldige taalgebruik, altijd met veel plezier gelezen.

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.