De Oude IJsselstreek
IVN
dinsdag17apr2018

IVN'er van de maand: Han Hensing

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Han Hensing

IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maand: Han Hensing1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik ben kort bij de werkgroep wandelingen actief geweest. Ik interesseer me voor veel onderwerpen maar de tijd ontbreekt mij vaak.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Ik zou het niet weten volgens mij sinds dat ik in Doetinchem woon, ongeveer 1975.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Af en toe een gerichte cursus volgen vind ik leuk, ook zou ik graag meegaan met excursies maar dat lukt vaak niet.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Af en toe gids ik in natuurpark Overstegen. Ik geniet ervan als mensen zien wat een mooi park het is. Laatst hadden wij enkele mensen van een bedrijf die ons een dag hielpen met het wilgen knotten. Het enthousiasme van deze mensen was prachtig en als er dan ook nog een ijsvogeltje of groene specht overvliegt dan is het voor iedereen een super geslaagde dag.

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Ik heb de gidsencursus in Hoog-Keppel gedaan in het gemeenschapshuis maar dat is al heel lang geleden. De onderlinge saamhorigheid vond ik prachtig. Frans Bruggeman en Eb Kamperman waren erbij. Eb heb ik nog geholpen bij het onderhoud van de schooltuin bij de Dominee van Dijkschool destijds in Doetinchem.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Wat ik merk is dat de onderlinge samenwerking tussen het IVN en het KNNV nog niet erg vlot. Jammer. Ondanks de verschillen in cultuur zou het goed zijn als dat nog beter zou gaan, hoewel de Composiet natuurlijk een prima resultaat van samenwerking is.
Wat mij betreft mag het IVN soms ook wel wat steviger zijn mening neerzetten. We zijn geen activistische vereniging maar iets meer actie kan volgens mij geen kwaad. We kunnen nog zoveel wijzen op mooie plantjes en vogeltjes maar zie het Achterhoeks landschap; gaat het zo door dan valt er niet veel meer te zien of moois te beleven van dit soort zaken.

Grada van Zijderveld gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is:
Han Hensing, jij hebt het Landschapsknokkertje van Landschapsbeheer Gelderland gekregen. Hoe heb jij dat ervaren en heb jij al een idee hoe jij het bijbehorende bedrag gaat besteden?
Ik was bijzonder verrast. De groep vrijwilligers van ‘de Groene Knoop’ hebben mij volledig op het verkeerde been gezet. Ik had echt niets in de gaten.
Ik zie de prijs ook als een waardering en beslist niet voor mij alleen, maar voor de gehele groep een stel fantastisch gemotiveerde mensen. Het bedrag (inmiddels door de gemeente verdubbeld) willen we besteden in het natuurpark Overstegen. We hebben wel ideeën, maar we zijn er nog niet helemaal uit.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Frank ter Berg. Hij doet heel veel voor het behoud van het Achterhoeks landschap en het behoud van bomen. Ik heb hem een paar keer gesproken en hij lijkt mij een erg gepassioneerd persoon. Ook de Vogelwerkgroep is belangrijk voor hem, dacht ik.
Mijn vraag is: "Frank, hoe zie jij de toekomst van het Achterhoeks landschap?"

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand.