De Oude IJsselstreek
IVN
zondag18mrt2018

IVN'er van de maand: Grada van Zijderveld

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Grada van Zijderveld
IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maand: Grada van Zijderveld

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Sinds 1998 beheer ik het Winkeltje, daarvoor heb ik al enkel keren in de stand gestaan bij o.a. de Tuinbeurs. Daarnaast ben ik al 17 jaar actief in de werkgroep Landschapsbeheer waarvan ik ook een tijdje coördinator ben geweest.


2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Ik heb een paar jaar geleden een speldje gekregen en ben al 28 jaar lid (sinds februari 1990).

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Landschapsbeheer vind ik heel leuk om te doen; lekker actief samen buiten bezig zijn. Vaak zijn het flinke klussen waar de eigenaar zelf niet aan toe komt, bijv. een rij knotbomen of een poel. Dan ben je vaak zelf weer verrast hoeveel werk je met de groep kunt verzetten. Na afloop is de eigenaar blij en ga je moe maar voldaan naar huis.
In de stand van 't Winkeltje heb je vaak leuke gesprekken met mensen die dieren of bijzondere planten gezien hebben.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Gidsen doe ik heel weinig om dat het moeilijk te combineren is met mijn werk.

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
De gidsencursus leert je op een nieuwe manier naar de natuur kijken. Er komen veel onderwerpen aan bod. Je leert veel beter op details letten maar kijkt ook anders naar het landschap. Voor het eindproject op zoek naar allerlei informatie over geologie, cultuur, oude kaarten (dat ging toen nog niet allemaal via internet!). Dan leer je meer dan alleen hoe dat plantje heet.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
IVN zal met de tijd mee moeten gaan, maar wat dat betreft is er de laatste jaren al veel veranderd, mooie website etc.

7. Olga Spekman gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is:
Grada van Zijderveld, jij hebt een jarenlange ervaring binnen het IVN met betrekking tot onder andere landschapsbeheer en het beheer van het winkeltje. Van jou zou ik graag willen weten of jij gedurende deze periode nog veranderingen hebt meegemaakt en hoe jij denkt over deze activiteiten in de toekomst.
Vooral bij 't Winkeltje is er wel veel veranderd. In de eerste jaren werden er heel veel boeken verkocht maar intussen is alles op internet te vinden. Daarom gaat het nu meer om de promotie van de activiteiten en informatie geven dan om de verkoop. Het assortiment is dan ook veel kleiner geworden. Sinds een paar jaar verkopen we wel tweedehands natuurboeken, voornamelijk bij de nieuwjaarsbijeenkomst maar ook bij andere manifestaties.  

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Han Hensing, hij heeft het Landschapsknokkertje van Landschapsbeheer Gelderland gekregen. Hoe heeft hij dat ervaren en heeft hij al een idee hoe hij het bijbehorende bedrag gaat besteden.

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand.