De Oude IJsselstreek
IVN
zondag26nov2017

IVN'er van de maand: Gerard van der Kamp

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Gerard van der Kamp

IVN De Oude IJsselstreek IVN'er van de maand
1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Door mijn gidsenopleiding ben ik automatisch ingedeeld bij de regiowerkgroep De Graafschap. Op zich wel logisch vanwege mijn woonplaats Drempt en de bekendheid met de natuurgebieden in dit deel van IVN afdeling De Oude IJsselstreek, aan de andere kant, er zijn misschien andere werkgroepen waar ik mijn energie en tijd in zou willen steken. Ik ben er nog niet uit.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?IVN De Oude IJsselstreek
Het IVN ken ik al heel lang. In mijn kweekschooltijd in Den Haag heb ik zelfs een soort ‘cursus natuurgids’ gevolgd bij Jan Nijkamp (destijds landelijk voorzitter en directeur groen van de gemeente) en na onze komst naar dit deel van het land hebben mijn vrouw en ik menige natuurwandeling onder leiding van een IVN gids meegemaakt.
Nadat Marion jaren geleden de groencursus had gevolgd werd zij lid en ik – na een kort uitstapje bij de KNNV – gezinslid. Zo kwam ik in aanraking met de Zoogdierenwerkgroep van Henriëtte van der Loo. Menig leuke en interessante excursie en activiteit heb ik dan ook met die enthousiaste en gezellige ZWG meegemaakt.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Mijn passie – en dat was en is ook mijn beroep – ligt bij educatie. Vooral het werken met kinderen in combinatie met de natuur spreekt mij ontzettend aan. Zij zijn veelal nog erg onbevangen, verbazen en verwonderen zich over van alles en nog wat en zijn gauw enthousiast te maken.
Jammer genoeg is de werkgroep  jeugd en jongeren binnen de afdeling De Oude IJsselstreek niet van de grond gekomen, maar organiseren de regiowerkgroepen ieder voor zich een aantal activiteiten gericht op wat tegenwoordig de ‘kids’ wordt genoemd.
Tijdens mijn gidsenopleiding heb ik meegeholpen met het organiseren van de ‘Nacht van de Nacht’ en ‘Gidsen voor gidsen’ en dat beviel erg goed. Met Marjon, Anne Marie en Stef werd er onlangs een terugkomdag voor de afgestudeerde gidsen in de steigers gezet rondom het thema ‘duurzaamheid’. En met succes, maar daarover straks meer.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Ik heb nog weinig ervaring met het gidsen in IVN verband, wel als vrijwilliger bij het NME. Daar werd ik direct na mijn aanmelding in 2012 gevraagd om na de bijenlessen mee te doen met een herfst- en paddenstoelenwandeling in de Byvanck bij Beek.  Aan de hand van een zoekkaart en met een tas vol mooi kaart- en plaatmateriaal liep ik met de kinderen en begeleidende ouders een prachtige route door dit voor mij onbekend gebied. Wat een paddenstoelen werden er ontdekt, vele malen meer dan er op de kaart stonden. Nu weten de leerlingen tenminste dat er nog meer is dan ‘rood met witte stippen’.
Een bijzondere ervaring was wel mijn kennismaking met Natuur Actief. Op een avond belde Marleen Hofman met de vraag of ik niet een onderdeel van het programma wilde verzorgen over bijen. Ik had nog nooit van Natuur Actief gehoord en vroeg door: het praatje mocht maar twintig minuten zijn, en het liefst géén ‘praatje bij een plaatje’ verhaal, dus zonder PowerPoint. Tja, hoe vul je dat nou in? En wat betekent Actief dan?
Ten langen leste togen mijn mede imker Nina en ik naar Braamt met wat spullen en een provisorische tweespraak. Wat waren we zenuwachtig en ook nog een volle zaal! Het tweegesprek met de papieren in de hand verliep matig. Gelukkig was er in de pauze daarna veel belangstelling voor het meegebrachte materiaal en toen Marga Thomassen enthousiast mij als haar oud onderwijzer van de lagere school kwam begroeten kon de avond niet meer stuk.

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Ik kijk met heel veel plezier terug op de intensieve anderhalf jaar die we samen hebben doorgebracht. Wat een rijkdom aan mooie gebieden hebben we bezocht en vele facetten van de natuur verkend. Een hele leuke groep mede cursisten en een trouwe energieke begeleidingsgroep. Leuke en verrassende biologische momenten en vijf-minuten-praatjes die je eigenlijk had moeten filmen om later nog eens her te beleven….
De flora van het Tolkamerdijkje in mei vond ik buitengewoon mooi. Wat een verscheidenheid aan bijzondere planten groeien er in dit voedselarme gebied en wat fijn dat het maaien voor ons één week was uitgesteld.
Verder ben ik nog meer van de Achterhoek gaan houden en is de omgeving van Winterswijk in alle windrichtingen toch heel bijzonder.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Zoals elke organisatie moet je voortdurend in beweging zijn en nieuwe activiteiten ontplooien…..gewoon omdat de maatschappij verandert. Andere werkvormen uitproberen en nieuwe doelgroepen opsporen. Een verse lichting van net afgestudeerde natuurgidsen wil daarbij vast wel behulpzaam zijn.

7. Peter van Nistelrooy gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is:
Gerard, je zou graag zien dat er binnen IVN goed wordt nagedacht over het interesseren van jongere generaties. Heb je daar suggesties voor?
Inderdaad vind ik het van belang om meer jeugdigen en jongeren bij het IVN te betrekken. Dus volop inzetten voor het landelijk ondersteunde scharrelkidsprogramma, maar ook in het gat springen dat door het wegvallen van het NME in Doetinchem is ontstaan. Schoolgidsen opleiden, een programma ontwikkelen en de scholen actief benaderen. Er is behoefte aan. Wellicht zijn er ook excursies te ontwikkelen speciaal voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Je bent vrijwilliger bij het NME-centrum in Zevenaar, heeft de gidsencursus meerwaarde voor je gehad?
Jazeker, al is het alleen maar om de paddenstoelenwandeling in de Byvanck beter tot zijn recht te laten komen.

En tot slot: wat houdt voor jou het begrip 'Duurzaamheid' in?
Zoals jezelf al schreef Peter is dit zo een twee drie niet te beantwoorden. Zaterdag 11 november heeft onze gidsengroep in een terugkomdag, naast het gezellig samen zijn, het thema 'duurzaamheid’ eens onder de loep genomen. Het eerste deel bestond uit het bewust worden: welke betekenis heeft duurzaamheid voor jou en hoe ver wil je gaan? Van tevoren is gevraagd om de duurzaamheidstest van het WNF af te nemen.
Nou, dat bleek een wake-up call. Natuurlijk werk ik er wel aan, maar nog veel te weinig, hap snap en niet consequent (en die terreinwagen, tja).
In het tweede deel van de terugkomochtend gingen we er op uit om in het Wehlse bos een filosofische wandeling te maken in groepjes van vier. Er werd gediscussieerd aan de hand van stellingen rondom duurzaamheid en IVN. Startvraag was: “Zou IVN De Oude IJsselstreek volgend jaar aandacht moeten besteden aan de Dag van de Duurzaamheid?”
Het onderwerp leeft erg bij de nieuwe gidsen en ik ben er vast van overtuigd dat er respons en activiteiten zullen volgen.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Ik zou graag Marleen Hofman willen uitnodigen om de pen ter hand te nemen. Tijdens de ZWG excursies heb ik haar leren kennen als een zeer goed observerende natuurliefhebber en ik heb grote bewondering voor wat ze samen met de werkgroep ons iedere Natuur Actief avond weet voor te schotelen.

- Marleen, hoe kijk je tegen de vernieuwde formule van Natuur Actief aan? Ben je tevreden met de afwisseling tussen activiteiten op locatie en de avonden in Zeddam?
- Je bent een enthousiaste natuurfotograaf. Kan je ons enkele suggesties aan de hand doen bij het fotograferen in het veld?
- En tot slot: wat houdt voor jouw het begrip 'duurzaamheid' in?

Klik hier voor vorige IVN'ers van de maand.