De Oude IJsselstreek
IVN
dinsdag12jun2018

IVN'er van de maand: Frank ter Berg

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Frank ter Berg

IVN de oude IJsselstreek: IVN'er van de maand1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik ben kort bij de Milieuwerkgroep actief geweest. Ik zit nu bij de Vogelwerkgroep en ik ben net begonnen als voorzitter bij regiowerkgroep Rondom Strang & Iessel

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Sinds 29-10-2004. 

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Ik moet iets kunnen beleven, in mijn handen houden, zien, horen, voelen; me er mee verbinden dan word ik enthousiast. En dan maakt het me niet uit of het over gesteenten, insecten, landschap of iets anders gaat in de natuur. Enkele dagen geleden was ik met Kitty en Jeltje amfibieën aan het inventariseren/monitoren in poelen: weer een nieuwe wereld waarover ik me kan verwonderen en die me blij maakt!

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Als gids ben ik nog een groentje. Ik ben verbonden met het patrijzenproject. Samen met Ellis, Rene en Frank W. hebben we een fietstocht uitgestippeld langs akkerranden. Deze fietstocht hebben we een paar keer gedaan….erg leuk! (zie website)

5. Je hebt de IVN Natuurgidsenopleiding gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
De leuke mensen; zo verschillend, maar allemaal met een hart voor de natuur! Daar leer ik veel van, om met mensen om te gaan en ieder te laten zijn zoals die is. Tijdens de cursus merkte ik ook hoe weinig ik nog eigenlijk wist! En dat er IVN’ers zijn die enorm veel weten van de natuur.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?           
We
mogen ons meer laten zien; we hebben een boodschap: liefde voor en genieten van de natuur! Heel belangrijk in deze tijd!
Ik ben het helemaal eens met Han, onze vorige IVN
er van de maand. Hij zei het volgende: ”Wat mij betreft mag het IVN soms ook wel wat steviger zijn mening neerzetten. We zijn geen activistische vereniging maar iets meer actie kan volgens mij geen kwaad. We kunnen nog zoveel wijzen op mooie plantjes en vogeltjes maar zie het Achterhoeks landschap; gaat het zo door dan valt er niet veel meer te zien of moois te beleven aan dit soort zaken.”

7. Han Hensing gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is: 
"Frank, hoe zie jij de toekomst van het Achterhoekse landschap?"       
En dat in een paar regels?! Oke, ik probeer het. Het gaat beter als:
1) De burger zich meer eigenaar gaat voelen van het landschap. Vanuit betrokkenheid en passie binnen alle lagen van de bevolking krijg je veranderingen voor elkaar. Het landschap is van ons allemaal; het landschap is de aarde waar wij op leven. Daar dragen wij verantwoordelijkheid voor!     
2) Dat o.a. de gemeente Oude IJsselstreek de natuur als prioriteit gaat zien, zodat ze ook handhaven: zodat onze bomen beschermd worden, wallen bij het boerenland behouden blijven en dat ze de natuur betrekken bij de burgers, zodat het gaat leven.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
André Kaminski; hij heeft van natuur zijn beroep gemaakt! Mijn vraag is:
André jij hebt enorm veel zien veranderen in het landschap, zou jij op bovenstaand stukje jouw visie willen geven?

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand.