De Oude IJsselstreek
woensdag01feb2017

IVN'er van de maand februari: Carin Holtslag

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Carin Holtslag

IVN De Oude IJsseltreek Carin Holtslag1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik ben actief als gids en notulist in werkgroep de Liemers. Verder zit ik in het team van Natuuractief, de Werkgroep Cursussen en ik schrijf maandelijks een column voor de website. Ik vind het ontzettend leuk te horen dat Anje die verhaaltjes gebruikt bij haar activiteiten!

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Toen ik in 2007 begon met de gidsencursus.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Oef. Lastige vraag. Bezig zijn met natuur is inmiddels een soort van baan geworden. Leuk bij bijvoorbeeld de cursussen vind ik om te zien hoe mensen ineens overvallen worden door verwondering over wat er buiten allemaal te beleven is. En dat ze zich verbazen dat nooit eerder te hebben gezien!

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Ik gids ik niet zo heel vaak meer omdat ik al met veel andere IVN dingen bezig ben. Bovendien ben ik voor NME Liemers door de week ook al veel in het veld.
Het leukst vind ik als mensen zelf met verhalen komen of in discussie gaan. Ik ben dan tevreden want ik heb kennelijk een denkproces op gang gebracht. Het liefst wil ik mensen laten beseffen dat “de natuur” een niet op zichzelf staand iets is.

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Ik vond het vooral geweldig ommet mensen samen te zijn met wie je de zelfde passie deelt. Maar als ik moet kiezen; Het “schoolreisjes” gevoel. Met zijn allen in de bus voor de geologielessen dat vond ik echt supergezellig en heel interessant.
De grootste openbaring was de les van Janrein over ecologie: alles is met alles verbonden, zo had ik er toen nog nooit naar gekeken.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Ik ben heel blij met de oprichting van het Groene Platform. Mensen de natuur laten beleven is heel belangrijk maar er moet ook iets te beleven zijn. Dus ik hoop dat we als gesprekspartner onze kennis en ervaring kunnen gebruiken om meer natuur te bewaren of te creëren.

7. Anje Peters gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is: Carin, uiteraard ben ik benieuwd hoe het met je gaat. Naast jouw functies binnen het IVN werk je ook als vrijwilliger bij het NME. Wat doe je hier precies en in hoeverre sluit dit aan bij jouw IVN-taken?
Anje, het gaat heel goed met me. Dank je. Omdat ik vooral veel tijd door de week had, ben ik op een dag naar NME Liemers gegaan om te vragen of ze wat te doen hadden voor een IVN gids. Nou, dat hadden ze. Ik werk er nu gemiddeld zo’n 2 a 3 dagdelen per week en ga het liefst met kinderen het veld in; natuurontdekkingstochten in een park of een uiterwaard; slootjesexcursies; herfstwandelingen en het wilgenknotten. Ook help ik met het verzinnen van excursies voor bijvoorbeeld boomfeestdag.
Het leuke is dat elke leeftijd weer anders in de natuur staat. De hele kleintjes kennen geen angst en pakken bijvoorbeeld alles nog op en vast. De iets oudere kinderen willen vooral begrijpen wat ze zien en de opdrachten goed maken.De leerlingen van groep 8 vinden opdrachten doen saai maar het wilgenknotten is voor hen “het beste uitje van het jaar!”

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen.
Marijke de Both. Je bent er altijd nogal bescheiden over maar je maakt prachtige foto’s van de natuur. Hoe pak je dat aan? Ga je willekeurig op stap en zie je wel wat op je pad komt? Of ga je bewust op zoek naar je onderwerp en hoe weet je dan wat je waar vindt?

Met een paar collega’s van de knotploeg, o.a. bestaande uit IVN’ers, mensen van Leef Klimaat Zevenaar en vrijwilligers van NME; samen staan we sterk!

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.