De Oude IJsselstreek
Natuur
zaterdag02nov2019

IVN'er van de maand: Eef Seegers

Regelmatig wordt er op onze website een 'IVN’-er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze 'IVN’-er worden enkele vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand Eef Seegers

IVN De Oude IJsselstreek: IVN'er van de maandHeb je binnen IVN een opleiding of cursus gevolgd? 
Mijn naam is Eef Seegers en ik ben als IVN´er actief bij de werkgroepen: De Liemers en Montferland. Omdat ik in Zevenaar woon, ben ik automatisch bij de werkgroep de Liemers ingedeeld.

Bij de werkgroep de Liemers gids ik samen met Margriet, Harry en Ed een wandeltocht door het gebied van de Groene rivier bij Pannerden. De Groene Rivier was tevens onze eindopdracht van de natuurgidsenopleiding, welke ik in 2015 heb gevolgd. Het was een leerzame periode.

Ben je verder nog actief binnen onze IVN-afdeling?
Verder gids ik samen met Evelien, Carin, Fred en Gerard de natuurtochten door de Kleine Gelderse waard, Steenwaard en Erfkamerlinghschap en de Grindduinen.

De Kleine Gelderse Waard heeft vooral mijn interesse. Dit gebied is normaal niet toegankelijk voor publiek, maar één keer per jaar mag daar onder begeleiding van IVN gidsen een wandeling worden gehouden. De Kleine Gelderse Waard is een voormalig landbouwgebied waar op een zorgvuldiger manier klei is afgegraven. Hierdoor is een begin ontstaan van nieuwe flora en fauna.

Als vrijwilliger onderhoud ik samen met andere enthousiaste vrijwilligers dit gebied. Langs dit gebied loopt het klompenpad Rijnstrangen en ik help mee dit pad op gezette tijden te onderhouden, zodat het voor de wandelaars toegankelijk blijft.

Samen met een kleine enthousiaste en hechte groep gidsen, gids ik alle tochten, die door de werkgroep Montferland worden georganiseerd. Omdat ik in Beek geboren ben en er mijn jeugd heb doorgebracht, ken ik die omgeving redelijk goed en het voelt daarom een beetje als een thuiswedstrijd. 

Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Het mooie aan gidsen is om samen met de collega´s gidsen onze kennis van een gebied of onderwerp te delen met de deelnemers van een wandeltocht en daarbij ook weer te leren van de respons van de deelnemers van de tocht. Door het gidsen en het werken als vrijwilliger kom je in gebieden waar je normaliter niet mag komen.

Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Ik denk dat IVN met de tijd mee moet. Hierbij denk ik aan om de kennis van de natuur en de boodschap die wij willen verkondingen te delen op sociale media zoals Instagram en Faceboek. Verder is het zaak om de bestaande kennis, die veelal tussen de oren zit bij de oudere gidsen, vast te leggen en beschikbaar te krijgen voor de nieuwe generatie gidsen.

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand.