De Oude IJsselstreek
zaterdag17jun2017

IVN'er van de maand: Dimitrey Rouwhorst

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Dimitrey Rouwhorst

IVN De Oude IJsselstreek

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Ik ben (nog) niet officieel aangesloten bij een van de werkgroepen van IVN De Oude IJsselstreek.

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
In 2011 heb ik de natuurgidsencursus gedaan, sindsdien ben ik lid.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Ik ga graag mee met IVN wandelingen. Ik leer iedere wandeling weer iets bij over de o zo wonderlijke en prachtige natuur en het ontspant mij en het ruimt mijn volle hoofd op, heerlijk! Daarnaast neem ik graag mijn camera mee om kiekjes te maken van wat ik zoal mooi of interessant vindt. Handig is ook dat je dan thuis nog eens nader kunt kijken wat je nu eigenlijk precies hebt gezien en met behulp van een boek of het wereldwijde web kunt zoeken naar wat het is. Of ik deel de foto via social media met de vraag wat het is en krijg dan vaak leuke reacties van diverse mensen waaronder ook een aantal IVN’ers, ook leuk!

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Ik gids zelf niet. Tot op heden heb ik dat niet weten te combineren met onregelmatig werk en scholing. Wellicht komt daar binnenkort meer ruimte voor, ik ben me aan het oriënteren op een rustigere en regelmatige baan. Iemand nog leuke suggesties?

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
De zeer avontuurlijke wandeling door ‘Het Wooldse Veen’ onder leiding van Frans ter Bogt. Wat hebben we die dag veel gezien en beleefd! Het is een werkelijk prachtig gebied en ik ben nu nog steeds erg dankbaar dat we daar in de natuurcursus naar toe zijn geweest! Ik vond het echt fantastisch, maar ik schrok wel toen er een aantal toch al wat oudere mensen in het veen zakten, soms tot aan hun liezen. En dat was niet omdat ze zo graag wilden onderzoeken wat er zich zoal onder het veen bevindt, denk ik. We waren immers ook niet op zoek naar veenlijken… En wilden er al helemaal niet zelf één worden… Gelukkig waren we met meer en de vele helpende handen trokken de ‘veenonderzoekers’ zo weer op het droge. Er zijn denk ik wel enkele angstige momenten beleefd toen. Gelukkig dat dat allemaal toch goed is afgelopen. Zelf zakte ik ook een keer tot voorbij mijn knie het veen in, maar dat vond ik helemaal niet erg, ik kon er wel om lachen en vond het onderdeel van het avontuur. Gelukkig kwam iedereen er zonder kleerscheuren vanaf, hoewel de kleding van sommigen wel erg nat was geworden! Zo zie je maar weer, IVN’ers gaan onder alle omstandigheden door ieder terreintype om maar te kunnen genieten van onze mooie natuur! Bikkels zijn het…! Avonturiers pur sang! Fijn ook dat we met de cursusgroep deze geweldige ervaring met elkaar mochten beleven destijds! En het Wooldse Veen blijft echt heel erg mooi, we dienen er met recht respect voor te hebben en te houden.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Lastige vraag omdat ik niet zo actief ben binnen het IVN. Ik geniet van de ongedwongen en gemoedelijke sfeer binnen het IVN, het ‘ons kent ons’. Eigenlijk wil ik misschien wel dat er zeker niet te veel verandert en dat we een gemoedelijke club mensen, met een gedeelde passie voor de natuur zijn en blijven. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat dit zal lukken. Verandering is, geloof ik, gewoon niet zo mijn ding. Wel weet ik dat verandering nodig is, maar verander wat mij betreft zeker niet meer dan nodig. De natuur is al dynamisch genoeg, laten we vooral daarnaar blijven kijken en ervan genieten!

7. Henk Berntssen gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is: Welke activiteiten doe je bij het IVN en doe je nog iets met je schrijverstalent, bijv. natuurverhaaltjes schrijven? Ik heb je verslagen en verhalen, doorspekt met een grote dosis humor en geweldige taalgebruik, altijd met veel plezier gelezen.
Ik word er verlegen van, Henk! Leuk om te vernemen dat je genoten hebt van mijn verslagen en verhalen. Ik heb er eigenlijk nooit zo goed bij stilgestaan dat anderen dat schrijven van mij zo leuk vonden. Dat geeft me in ieder geval wel inspiratie om weer eens wat meer aandacht aan dat schrijven te gaan besteden, want op dit moment doe ik dat niet. Ik ben momenteel, buiten dat ik zelf erg graag als deelnemer met fotocamera aan wandelingen deelneem, niet actief binnen het IVN. Wanneer ik wat meer rust en ruimte ervaar wil ik me graag weer meer inzetten voor het IVN. Alles op zijn tijd. Dat je me als IVN’er van de maand hebt genomineerd, neem ik zeker als opsteker hierin mee. Leuk! Dankjewel voor de complimenten en de nominatie voor deze rubriek, Henk! Ik voel me nu al actiever voor IVN worden.

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Marjon van Drongelen. ‘Je ziet ze vliegen!’, is iets dat ik graag tegen vogelaars en ornithologen zeg…
En op ‘Je bent toch zeker nog niet helemaal koekoek!’ kun je als vogelaar dan wel weer antwoorden ‘Nee, maar wel bijna…!’ of ‘Koekoek op vogels.’… Marjon, bij jouw hebben vogels een bijzondere plek in je hart, meen ik mij te herinneren. Volgens mij was en ben je actief voor de steenuilen, heb ik dat juist? We hebben samen de gidsencursus gedaan, daar hebben we volop van genoten. Ben je nog betrokken bij het IVN en zo ja, wat doe je dan zoal voor het IVN? Kun je jezelf binnen het IVN typeren als standvogel?

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.