De Oude IJsselstreek
woensdag17aug2016

IVN'er van de maand augustus: Gerard Titse

Met enige regelmaat wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet.
Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.


Deze maand: Gerard Titse

1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief?
Werkgroep De Liemers

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Sinds 19 november 1998.

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Leuk om te doen vind ik het ontwikkelen van nieuwe tochten, schrijven van stukjes, de wandelingen, aangevraagde of die van het programma; altijd in Rijnwaarden. Ik heb me in de loop van de afgelopen 25 jaar verdiept in ‘de nieuwe natuur’, volg de natuurontwikkeling zoals in de Kleine Gelderse Waard, Steenwaard en Erfkamerlingschap op de voet, samen met Rietje hebben we - door goede contacten - toestemming om in de afgesloten natuurgebieden excursies te organiseren.

Sinds kort zit ik in een stichting die het park ‘Carvium Novum’ gaat beheren en ben ik vrijwilliger bij Stichting Twickel.

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Enkele jaren geleden hadden we aangevraagde wandeling in de Steenwaard en Erfkamerlingschap. De Steenwaard was destijds alleen te bereiken via een smalle plank.

Een groep van zo’n 40 mensen deed mee. De helft van de groep had via de plank dit prachtige gebied bereikt, maar toen ging het niet goed. Je zag het gebeuren: een dame met handtas was wat onzeker en prompt ging het mis; met handtas, waar haar mobiel en paspoort inzaten, viel ze in het ondiepe beekje. Ja, en toen moesten de andere mensen aangespoord worden om toch naar de overkant te komen. We hadden de mensen een avontuurlijke tocht beloofd, maar dit zat niet in de planning!

5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
Niet gevolgd.

6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Af en toe je stem verheffen kan geen kwaad, zoals onlangs bij de jaarvergadering van de VSR (Vereniging Streekbeheer Rijnstromen) waar een gedeelte van de ‘Gangen-door-Rijnstrangen struinroute’ omwille van een stier afgesloten zou worden. En dan denk ik terug aan de strijd voor het behoud van de rode beuk die mij namens het IVN voor de rechter bracht. (Betreffende beuk is - door een misverstand - toch gekapt, maar de samenwerking met de gemeente Rijnwaarden is sindsdien prima!)

7. Edith Veenendaal gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag is:
Jij zet je zo goed in voor de natuur op het Gelders Eiland; wanneer is dat begonnen? 

Antwoord:
Begin jaren 90 ging ik me verdiepen in de plannen rondom de Gelderse Poort, ruimte voor de rivier, kleiafgravingen gecombineerd met natuur. De problemen rondom de ‘verwilging’; hoe houd je de gebieden open en maak je ze aantrekkelijk voor de roerdomp en karekiet; doelsoorten!

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen? 
Rietje Hermans. Hoe lukt het jou om het natuurgevoel over te brengen op de deelnemers tijdens IVN-excursies?

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.