De Oude IJsselstreek
vrijdag15sep2017

IVN'er van de maand: Anne Marie Willemsen

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand: Anne Marie Willemsen

IVN De Oude IJssesltreek IVN'er van de maand1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
Begin 2016 ben ik gestart met de gidsenopleiding van het IVN. Vanaf dat moment ben ik aangesloten bij de werkgroep Graafschap. Ik heb me nooit officieel aangemeld, maar opeens zat ik in een werkgroep! In oktober van dat jaar ben ik binnen deze werkgroep betrokken geweest bij de organisatie van de Nacht van de Nacht bij kasteel de Kelder. Een bijzondere activiteit, in het donker wandelen door de bossen. Een prachtige ervaring voor kinderen én voor hun ouders!

2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
Oorspronkelijk kom ik uit het midden van het land en daar had ik al eens wat excursies gedaan bij IVN Rhenen-Veenendaal. Na een prachtige reis met mijn gezin door Afrika vroeg ik me bij thuiskomst af waarom ik eigenlijk zo weinig weet van de natuur in mijn eigen woonomgeving. Vroeger als kind struinde ik altijd door bosjes en kon ik uren langs de slootkant zitten turen op zoek naar kikkers, salamanders en insecten. Ergens was ik die bezieling verloren. Na de voorlichtingsbijeenkomst eind 2015 in Braamt heb ik mij direct aangemeld voor de gidsenopleiding. Tja, dan moet je ook lid worden van het IVN!

3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Tijdens de gidsenopleiding heb ik naast mijn liefde voor de natuur ook een andere kant van mijzelf teruggevonden. Als kind dacht ik dat ik het onderwijs in zou gaan, voor de klas zou gaan staan. Uiteindelijk ben ik de technische hoek in gegaan en in het bedrijfsleven terecht gekomen. Door de eindopdracht in mijn gidsenopleiding ben ik erachter gekomen dat mijn passie om kinderen iets te leren nog steeds niet is verdwenen. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen volledig in iets opgaan. En als er dan een denkproces op gang is gebracht in zo’n jong hoofdje dan kan ik genieten van de vragen die er los komen en de reacties. Bovendien is het investeren van ‘groene tijd’ in kinderen de beste garantie voor een duurzame wereld!

4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
Zelf gids ik eigenlijk vrijwel niet. Ik heb hier lang over getwijfeld omdat ik weet dat er behoefte is binnen IVN aan meer gidsen. Maar ik vind ook dat de manier waarop er nu gegidst wordt niet meer zo aansluit bij deze tijd. Vaak gaat de gids voorop, de deelnemers volgen en er wordt vooral veel natuurkennis gespuid. Ik zoek liever naar andere vormen, zoals we ook bij onze eindopdracht hebben gedaan. We hebben spelmaterialen gemaakt, die iets vertellen over het ontstaan van het gebied ‘de Greephorst’ en wat je daar zoal kunt treffen. Tijdens de activiteit gaan de deelnemers vooral zelf op zoek in de natuur, waar nodig kan de gids bijspringen mIVN De Oude IJssesltreek IVN'er van de maandet uitleg over het spel of extra informatie over het gebied. Wat mij betreft mag de natuurbeleving voorrang krijgen op de detailkennis. Ook denk ik dat we veel meer nieuwe technieken moeten gebruiken om ook de jeugd te binden aan het IVN en zo ook aan de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de mobiele telefoon om foto’s te maken van de bloemen die je ziet, dan hoef je de bloemen ook niet te plukken!


5. Je hebt de Gidsencursus gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
De gidsenperiode is een heel intensieve periode, waarin er flink beslag wordt gelegd op je vrije tijd en daarmee ook op de beschikbaarheid voor je gezin. Daar staat tegenover dat je de gelegenheid krijgt om je volledig in te graven in allerlei veldgidsen en websites. Bovendien kom je op de meest prachtige plekken en heb ik de afgelopen anderhalf jaar als heel bijzonder ervaren. Het mooiste natuurmoment vond ik toch wel de ontdekking van een reekalfje in een grasland vol met orchideeën in de buurt van Lievelde!

IVN De Oude IJssesltreek
6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Volgens mij is het belangrijk dat het IVN naast natuur en educatie ook meer body gaat geven aan het onderwerp milieu en daarmee duurzaamheid. Dat zijn erg ingewikkelde vraagstukken! Na mijn reis door Afrika las ik een boek ‘The Rift, a new Africa breaks free’. De schrijver, die zelf maandenlang door verschillende landen reisde, vertelt dat baby’s in Afrika sterven aan malaria omdat baby’s in Amerika en Europa biologisch katoenen luiers dragen. Er mag niet gespoten worden tegen malariamuggen om het label biologisch te voeren. Dat zijn heel lastige kwesties, die mij persoonlijk raken en waarop ik en waarschijnlijk niemand zo een antwoord heeft. Dit houdt mij erg bezig, zeg ik met schaamrood op de kaken, nadat ik zelf een bepaald niet CO-2 vrije vlucht richting Afrika heb gemaakt! Hoe groot moet de footprint zijn, voordat we ons bewust worden van het probleem? Toch moeten we hierover praten, voor- en nadelen met elkaar afwegen en tot uitgangspunten komen, waarbij uiteindelijk iedereen op een duurzame aardbol kan leven!

7. Marjon van Drongelen gaf aan dat zij jou wel in deze rubriek wilde zien. Haar vraag aan jou is:
“Anne Marie, wat is het beste wat je is overkomen tijdens de gidsenopleiding”?
“Heb jij ideeën over hoe je een bepaalde manier van samenwerking kunt behouden tussen alle collega’s uit je groep en wie of wat je daarbij nodig zou hebben?”
“En ideeën over een andere indeling van het jaarprogramma?”

Het beste wat mij is overkomen, Marjon, is het terugvinden van mijn bezieling voor de natuur én mijn passie om het leerproces van kinderen te stimuleren! Dit sluit ook direct aan bij je volgende vraag. Het lijkt mij erg mooi om deze groep bij elkaar te houden door samen telkens weer het kind in onszelf op te zoeken. Voor mijn gevoel gebeurde dit ook tijdens de opleiding, soms waren we kinderlijk enthousiast en soms leken we wel een klas vol pubers. Maar wat hebben we een fantastische tijd gehad samen! Ik hoop dat er vanuit deze groep veel nieuwe werkvormen, energie en ideeën komen wat we terug zullen zien in een gevarieerd, vernieuwend en uitdagend jaarprogramma!

8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
Graag gebruik ik deze kans om nóg een deelnemer uit mijn lichting naar voren te halen en dat is Peter van Nistelrooij. Hem zou ik het volgende willen vragen:
“Peter, wat heeft de natuurgidsenopleiding jou gebracht en was dat wat je vooraf voor ogen had?”
“Hoe zouden we binnen het IVN specifieke groepen, zoals mensen met een beperking,  meer aandacht kunnen geven?”
“En tot slot, wat houdt voor jou de term ‘duurzaamheid’ in?”

Klik hier voor een overzicht van eerdere IVN'ers van de maand.