De Oude IJsselstreek
IVN
maandag02jul2018

IVN'er van de maand: André Kaminski

Iedere maand wordt er op onze website een IVN’er van de afdeling De Oude IJsselstreek in de spotlights gezet. Aan deze IVN’er worden acht vragen gesteld, zodat de lezer een idee krijgt wat hem/haar bezighoudt en hoe leuk het is om bij onze vereniging te horen.

Deze maand André Kaminski

IVN De Oude IJsselstreek: IVN'er van de maand

 

 

 

 

 

 1. Binnen welke werkgroep van IVN ben je actief (geweest)?
  Vogelwerkgroep en Groen platform Doetinchem e.o.

   
 2. Sinds wanneer ben je lid van IVN?
  1983, ik was verrast toen ik jaren terug een jubileumspeldje ontving, maar ben over 5 jaar al 40 jaar IVN’er, dan ga ik me oud voelen ……
    

   
 3. Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
  Excursies en ontdekkingstochten samen in het veld, je leert van elkaar en versterkt elkaar.

   
 4. Gids jij zelf en kun je een leuke anekdote hierover vertellen?
  In ‘wildverband’ gids ik regelmatig, bijv. als voorzitter van de Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) en we zetten hiervoor zelf de excursies op. Jaarlijks gaan we naar terreinen van Buitenlui, zoals de Maandag bij Mariënvelde. Deze excursies organiseer ik al zo’n 25 jaar. De ‘Bosdag’ van gemeente Wisch was 1 van de excursies die we organiseerden, waarbij zo’n 50 mensen (bestuurders en raadsleden, ambtenaren en wat externen) in de jaren ‘90 samen het veld in gingen. In dit geval naar boerderij en natuurterreinen van De Maandag o.a. op zoek naar de zeldzame boomkikker. Er was ook een oud boertje bij, die vond het prachtig. Hij zei dat hij zich maar niet verder in al dit moois ging verdiepen, want anders zou hij z’n hele boerderij wel kunnen opdoeken om van allemaal natuur te maken. 

   
 5. Je hebt de IVN Natuurgidsenopleiding gevolgd. Dat is een intensieve periode. Wat is je het meest bijgebleven?
  Ik heb de kennis vooral op Hogeschool Van Hall Larenstein en via zelfstudie opgedaan. De bevlogenheid van gepassioneerde mensen om zich voor de natuur in te zetten werkt aanstekelijk.
   

   
 6. Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
  Het IVN en ook de Vogelwerkgroep kan meer als belangenorganisatie werken. We worden door anderen gezien als autoriteit op ‘ons vakgebied’, dat realiseren we ons te weinig en benutten we onvoldoende. Ondanks die status laten we te vaak bewust of onbewust ‘over ons heen lopen’. We kunnen nu (nog) genieten van mooie natuur en het coulisselandschap, maar willen toch ook dat onze (klein)kinderen er van kunnen blijven genieten?

   
 7. Frank Ter Berg gaf aan dat hij jou wel in deze rubriek wilde zien. Zijn vraag aan jou is: André, je hebt enorm veel zien veranderen in het landschap, zou jij op de toekomst van het Achterhoeks landschap en de rol van de burger en de gemeente jou visie willen geven?
  Net als Han Hensing en Frank vind ik ook dat het IVN een stem heeft en die (duidelijk) zou moeten laten horen. Om dat goed en effectief te kunnen doen is samenwerking met ‘gelijkgestemden elders’ en andere organisaties een goed vertrekpunt. Denk aan opzet van een cursus voor IVN’ers om een Groen platform uit te rollen. Bovenal vind ik dat het ontdekken, verwonderen en genieten van natuur en landschap, dat IVN-ers gepassioneerd doen, vooral moet blijven. Zelf geniet ik als voorzitter van de stichting Achterhoek weer Mooi enorm van de landschapsmonumenten die we samen ontdekken, documenteren, presenteren en toekomstbestendig maken. 

   
 8. Welke IVN’er zou je graag de volgende keer in deze rubriek willen zien en wat zou je hem/haar willen vragen?
  Ronald Langendoen, Ronald is als beleidsmedewerker o.a. betrokken bij Natuur en Landschap in Doetinchem, maar is ook gepassioneerd IVN vrijwilliger. Mijns inziens zou een betere samenwerking, met bestuurders, raadsleden en ambtenaren in de Achterhoekse gemeenten tot een veel beter resultaat leiden. Dus van 1 + 1 = 1, naar 1 + 1 = 2 of zelfs 1 + 1 = 3. Mijn vraag: welke rol, capaciteiten en initiatieven verwacht jij van de IVN’ers richting de gemeente. Hoe gaan we dat organiseren? 

Klik hier voor eerdere IVN'ers van de maand.