De Oude IJsselstreek
Biodiversiteit
woensdag19jun2019

IVN Publieksexcursie Struintocht Kandia Noord, 16 juni 2019; verslag

Tijdens het voorverkennen voor deze excursie kwam de regen werkelijk met bakken uit de hemel. Dus het kon alleen maar beter worden. En dat deed het ook, want op Vaderdag, zondagmiddag 16 juni, was het prachtig weer.

Aanvankelijk waren we bang dat we niet meer mochten struinen door het gebied, omdat op de borden van Staatsbosbeheer bij de ingang van het gebied staat dat er slechts vrije wandeling op aangegeven routes toegestaan is. Maar aan de andere kant van het perceel staat vrije wandeling. Dus struinen leek ons OK.

We verzamelden bij de Mammoet boven op de Betuwelijn. Gelukkig waren er genoeg deelnemers, 13 in totaal, ondanks dat het dus Vaderdag was. Een mooi, geïnteresseerd groepje.

Dus goed gemutst gingen we van start. Al struinend door het hoge gras vonden we diverse vlinders, motjes, kikkers en een sabelsprinkhaan. Stonden we stil bij diverse plantjes. Gelukkig was er voldoende kennis in de groep om samen met de determineer- App alle planten-vragen te beantwoorden. Ondertussen zongen lijster, grasmus en tjiftjaf naar hartenlust. Iedereen leek goed besmet met het ”natuur-ontdek-virus”.  Foto bij struintocht Kandia noordFoto bij struintocht Kandia Noord                                                   

In de aankondiging stond, wel wat pretentieus, dat we misschien wel een ijsvogel zouden zien. En ja hoor, bij de Keel vloog de blauwe schicht over het water. Bovendien had Jac een hele mooie, nieuwe beverburcht ontdekt. En ook die vond veel enthousiasme. Kortom allemaal tevreden gezichten, en de tijd vloog voorbij.

Klokslag 4 uur, na 2 uur struinen, waren we weer bij start. De pet werd gevuld met €25, een mooie blijk van waardering.

Wel viel ons op dat in het gebied de diversiteit aan planten ten opzichte van vorig jaar sterk verminderd is. De poelen zijn door de droogte van vorig jaar aan het vergrassen. En bovendien zijn de essen en wilgen flink gegroeid. Kortom, het gebied roept om onderhoud.

Verslag: Renske Hoekstra