De Oude IJsselstreek
Kind & Natuur
zaterdag04jul2020

INTRODUCTIE “50-DINGEN BOEKJE” IN GEMEENTE DOETINCHEM

IVN De Oude IJsselstreek 50 dingen boekjeOp woensdag 17 juni was de officiële start van het uitdelen van het natuurwerkboekje “50 dingen in de natuur…die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde”. Dit vond plaats bij basisschool Wis & Wierig in Gaanderen, waar wethouder Ingrid Lambregts het 1ste exemplaar, corona-proof via een estafette-circuit van de kinderen uit groep 3, vanuit een emmer (een Doetinch-emmer) in ontvangst mocht nemen. IVN De Oude IJsselstreek

 

Het boekje is in de gemeente Doetinchem gedurende 3 jaar gratis beschikbaar voor groep 3 van alle basisscholen in Doetinchem, Gaanderen en Wehl. Kinderen worden op deze manier gestimuleerd om op hun eigen manier kennis te maken met de natuur en de buitenwereld.

Het boekje, dat in meerdere gemeenten en regio’s al bekend is, is een project van Stichting Buitenmakelaar en Jessicaas Ontwerp. Het is voor Doetinchem “streekeigen” gemaakt op initiatief van Jacqueline Kiwitz en onder leiding van Stichting Code GROEN.

Stef Veldkamp en Tonnie Oosterhoff hebben namens de IVN De Oude IJsselstreek (werkgroep “Graafschap”)  hun medewerking verleend door het geven van praktische adviesen over plaatselijke mogelijkheden en het bekijken van locaties. Ook is er veel tijd gestokIVN De Oude IJsselstreeken in de grote regiokaart die bij het boekje hoort, om zo alle plekken te “pinnen” waar de kinderen terecht kunnen voor sport en spel buiten, beschikbare natuurgebieden, informatie over en kennismaken met beroepsmatige en hobby activiteiten met betrekking tot natuur zoals imker, veehouder, stadsboerin, molenaar, enz.*

Het enthousiasme van de kinderen was overweldigend, en ze stonden te springen om aan de opdrachten te beginnen.

IVN De Oude IJsselstreek
Bij Regio8.nl en op Youtube is een filmpje te bekijken van de presentatie en kijk regelmatig op de speciale Facebookpagina.

Teskt en foto's: Tonnie Oosterhoff

IVN De Oude IJsselstreek Fotocollage hierboven door Jacqueline Kiwitz bij uitreiking 50-dingen boekje op Montessorischool De Pas. 

* Onze IVN-afdeling kan zo samen met Code Groen activiteiten vanuit het 50-dingen boek uitzetten. Bijv. tippen (door werkgroep Graafschap) als er een slootjesexcursie wordt georganiseerd. Daarbij wordt dan gezamenlijk gecommuniceerd dat dit ook een activiteit uit het 50-dingen boek is (via Facebook, andere social media en evt. extra in de locale pers en via de gemeente Doetinchem).