De Oude IJsselstreek
Vogels
zaterdag19nov2016

IJsvogel met visvangst en zeearend te zien!?

22 oktober 2016

De Vogelwerkgroep ‘IVN De Oude IJsselstreek’ vertrok vol verwachting vanuit Doetinchem richting Bislicher Insel bij Xanten (D). We waren warm gemaakt door een recente waarneming daar van ‘ijsvogel met visvangst’. Dan wil je wel vroeg op! Na een gezellige autorit van een uurtje waren we ter plekke. Vanaf de vogelkijktoren bij de parkeerplaats zou je het hele Insel mooi kunnen overzien, maar helaas... de toren was dicht.

Onder leiding van Guido en Frank gingen we op pad met 15 man sterk. Sommige ervaren vogelaars, anderen minder kundig of beginners en een paar natuurgidsen. Kortom een gemengd, wat grijzend gezelschap. We zouden ca. 2,5 km lopen naar het andere eind van het schiereiland en onderweg een paar vogelhutten bezoeken. Frank vertelde ook nog dat hij daar een zeearend had gezien. Nou dan wil je wel!

We lopen over een geasfalteerd pad door het uiterwaardengebied van de meanderende Rhein. Een ruige, afwisselende begroeiing. Bij hoogwater staat het hele gebied onder water en zijn de hutten niet te bereiken. Midden voor de eerste vogelhut ligt dé perfecte visvangstplek voor een ijsvogel: een eilandje met kale takjes en mooi uitzicht op het visrijke water.

We turen ons suf. Als ons geduld een beetje op begint te raken, is hij daar ineens. De 'blauwe schicht’ strijkt neer, precies op die plek voor de kijkhut. Het wordt wel wat dringen voor een goed beeld. Wat een prachtig beestje! In totaal zien we zeker 5 ijsvogels.

Maar natuurlijk is er meer. We zien kuifeendjes in wisselkleed, een buizerd, aalscholvers met jongen met wit voorkleed, futen met volgroeide bedelende jongen, grote zilverreiger en wintertalingen. Ondertussen horen we steeds ganzen. Grauwe en wat hoger gakkende kolganzen.

Onze dag kan niet meer stuk, al zouden we geen zeearend meer zien, het is een succes. Terwijl we naar de verste hut lopen houden we koffiepauze bij een echte ‘Stamtisch’.

Lopend over die weg is ook weer veel te zien. Heerlijk om met brede natuurliefhebbers op stap te zijn. Wat de een niet weet, weet een ander wel. We nemen volop tijd om te genieten van al het moois. Op de weg een groepje putters en een groenling. Boven in een oude boomtop poseren keurig 2 grote bonte spechten totdat iedereen ze gezien heeft. Verderop een paar staartmezen. We staan uitgebreid stil bij een stel rustig grazende koeien met kalfjes. Spreken over horens verwijderen of niet en melkopbrengst. Verder spotten we paddenstoelen, allerlei bessen en zelfs beversporen, vers en oud.

Bij de laatste hut worden we verrast door een grote groep casarca’s: flinke, inmiddels inheemse eenden in hun okerbruine kleed met lichte kop. En een groep krakeenden (in het Duits: Schnatterente).

Dan verlaten we deze plassen en rijden met de auto wat naar het oosten. Daar doen we nog twee andere plassen aan, opnieuw komen de kijkers tevoorschijn. We spotten: een slobeend, dodaars, ‘halve eendjes’(wintertaling, in het Duits: Krickente), smienten, nijlganzen met jongen en grondelende pijlstaarten met keurige pijlpuntjes omhoog.


En aan de andere kant van de weg heel, heel veel ganzen en opnieuw casarca’s (totaal 48!). Nog even genieten en dan helemaal voldaan op naar Doetinchem. Je bent zomaar vijf en een half uur zoet zonder dat je er erg in hebt. Het vloog voorbij.

Tekst: Renske Hoekstra (natuurgids in opleiding)
Foto’s: Renske Hoekstra, André Kaminski en Jeltje Berendsen

Voor meer foto's klik hier.