De Oude IJsselstreek
Paddenstoelen
donderdag25okt2018

Goed zoeken naar paddenstoelen in het Noorderbroek!

Geen ideaal najaar voor paddenstoelen, kun je wel zeggen, met deze extreme droogte. Tijdens het voorwandelen werden onze vermoedens al bewaarheid. Weinig soorten en ook nog eens kleine aantallen.
Tot overmaat van ramp bleek terreinbeheerder Staatsbosbeheer besloten te hebben om te profiteren van het nu droge bos (de zware machines zakken nu niet weg in de drassige grond en veroorzaken dus minder schade aan de bosbodem!) om met hun houtoogst te beginnen. Overal gekapt naaldhout aan stukken in de droge greppels en bandensporen dwars door het bos met her en der wat platgereden zwammen. Wat moet dat worden met onze publieksexcursie? Gelukkig was de mooiste en grootste zwam wel gespaard gebleven...

IVN De Oude IJsselstreek Op zondagmiddag 21 oktober verzamelden zich 16 volwassenen en 1 kind op de Vorentjesbrug bij het Noorderbroekbos. De naam 'broekbos' was nu echter verre van toepassing. Niks nat en drassig bos, maar droge rabatten (ten teken dat het er wel nat kan zijn!) en een grotendeels drooggevallen Boven-Slinge ernaast.

Na een korte inleiding, waarbij al geprobeerd werd om de hoge verwachting van het publiek iets te temperen, togen we in 2 groepen op pad.
IVN De Oude IJsselstreek Het eerste deel van de wandeling in de heerlijke herfstzon leverde nog geen succes op. Pas toen we een klein slingerpaadje insloegen zagen we in een greppeltje met berkentakken wat oranjeachtigs zitten: een vermiljoenhoutzwam. De bovenkant was wat verbleekt door de zon maar de onderkant met poriën was nog prachtig oranje en werd even goed bekeken met een loep.

IVN De Oude IJsselstreek paddenstoelenexcursieBij een stukje beukenbos verderop zagen we bij het optillen van een paar takken wat zwamvlokken in de bodem, dus daar zat nog wel leven in. Alleen om vruchtlichamen/paddenstoelen te vormen was het waarschijnlijk te droog. Die hebben toch echt voldoende water nodig om te kunnen groeien.
Zelfs de meest algemene zwam van het bos: de gewone zwavelkop, had het moeilijk. We zagen ze wel op oude houtstobben maar de meeste exemplaren hadden last van droogteverschijnselen: barstende en omkrullende hoedjes.

IVN De Oude IJsselstreek Gelukkig zagen we nog wel enkele dennenvoetzwammen, honingzwammen, een verse hertenzwam, een grote stinkzwam gevuld met vliegen, valse hanenkammen, papilrussula's, kastanjeboleten en gewone krulzomen (sommigen aangetast door een andere schimmel). Ook een nog staande dode berk met berkenzwammen erop werd bewonderd. We zagen meer paddenstoelen dan met voorwandelen, dankzij de extra ogen die nu meezochten!
De vliegenzwam mocht natuurlijk niet ontbreken en we vonden zelfs meerdere exemplaren in alle stadia.

IVN De Oude IJsselstreek paddenstoelenDe jongste in ons gezelschap bleek een ware Sherlock te zijn. In een diep donker gat van een afgeknapte spar ontdekte hij een paar zwammetjes. Hij toverde zelfs een zaklampje tevoorschijn, zodat ook wij konden zien dat er echt iets zat. Het bleken elfenbankjes te zijn.
De klapper van deze middag was echter de grote sponszwam, aan de voet van een naaldboomstobbe, midden tussen de mossen (zie afbeelding boven dit nieuwsbericht).

Om toch nog wat andere soorten te zien, reden we even door naar het gemeentelijke deel van het Noorderbroek. Hier stonden nog geschubde inktzwammen, doolhofzwammen, reuzenzwam en prachtvlamhoed.

IVN De Oude IJsselstreek PaddenstoelenexcursieDe hier aanwezige Amerikaanse eiken, die anders zo mooi rood kleuren in de herfst, hadden ook last van de droogte en lieten hun al snel bruin geworden bladeren vallen. Maar het lopen door die ritselende bladeren, met nog de laatste zonnestralen op ons gezicht, gaf ons wel het echte herfstgevoel!

We zijn benieuwd wat deze droogte voor gevolgen heeft voor de natuur. Waarschijnlijk kunnen we dat volgend jaar pas echt goed bepalen. Wordt vervolgd...

Tekst: Jeltje Berendsen
Foto's: Ellis Breukelaar, Frans Witjes, Fenny Sieberg, Jolanda Kolenbrander en
             Henk Prinsen