De Oude IJsselstreek
donderdag16feb2017

'Gidsen voor gidsen' in Halle

Op zaterdagmorgen 11 februari was de Achterhoek van een mooi laagje sneeuw voorzien, koud,  enkele graden onder nul, en het bleef nog enige tijd sneeuwen.

De Ruumte was feestelijk ingericht en tegen elf uur zaten een dertigtal gidsen en gidsen in opleiding aan de koffie en thee en heerste er een gezellige sfeer. Er werd nader kennis gemaakt met elkaar en volop verhalen verteld.

Na een woord van welkom door Wim van den Brink, coördinator van de organiserende regiowerkgroep Graafschap, werden er een vijftal groepjes geformeerd. Vakkundig door Marjan  samengesteld met oog voor vermenging van regio’s, man en vrouw, 'oude' en nieuwe gidsen.

De Oude IJsselstreek - HalleVoor de wandeling over het landgoed 't Veld kregen de groepjes een knapzak mee  uitgerust met versnaperingen, zakdoekjes en notitieboekje.  Men werd op pad gestuurd onder het motto: “Geef je ogen en in iets mindere mate je oren goed de kost”.  Voor IVN-gidsen waarschijnlijk een overbodige aansporing, maar toch!

De route was bewegwijzerd met pijlen en smileys . Onder weg stonden letters in de grond geprikt, waren vragen opgehangen en kwam men vreemde voorwerpen tegen.  Althans voor de oplettende wandelaar!

 

Nadat alle groepjes De Ruumte  hadden verlaten werden er door Jannie, Gerrie en Marjan heerlijke erwtensoep en bospaddenstoelensoep bereid, stokbrood gesneden en roggebrood met spek klaargemaakt.

Na ruim vijf kwartier kwamen de eerste twee groepjes terug en zetten zich aan tafel om de antwoorden op de vragen te noteren, een lijst van voorwerpen samen te stellen en bovenal om met de gevonden letters (totaal  14 stuks) een woord te maken.

IVN De Oude IJsselstreek - HalleDe overige drie groepjes volgden na enige tijd en het was een pracht gezicht om de gidsen eendrachtig te zien werken aan de opdrachten. De soepen smaakten heerlijk en de pan werd helemaal leeg geschraapt! Wat wil je na zo’n winterse wandeling waarbij natuurlijk – naast het speurelement – ook gekeken werd naar de vogels (vooral eenden en ganzen), eekhoorns, hazen en het mooie winterse landschap.

Tijd voor de beantwoording van de vragen, zoals: “Welke vogel zingt de vijfde symfonie van Beethoven?”  of  “Wanneer gaat de volgende spreuk op: ‘Buchen soll man suchen, Eichen soll man weichen”  of  “Wat wordt bedoeld met de volksnamen: Klein Duimpje, Boerennachtegaal, Dubbele mees…?”

IVN De Oude IJsselstreek - HalleHet merendeel van de voorwerpen werd herkend: aapje, maïskolf, witte roos, schelpen, kerstklok etcetera.  Maar het lastigste onderdeel bleek het woord, zeker als je maar vier van de veertien letters hebt gevonden. Gelukkig wisten 3 van de 5 groepen de letters zo te leggen dat er ‘konijnenkeutel’ ontstond.

Na het uitdelen van paaseieren  aan het winnende team werd er nog onder het genot van een drankje na gekletst. Even na tweeën ging ieder weer zijns weegs. Een geslaagde activiteit waarbij de ontmoeting met elkaar voorop stond.

Verslag: Gerard van der Kamp
Foto's: Marjan Rots