De Oude IJsselstreek
Overig
donderdag09feb2017

Gezocht: vrijwilligers die onze activiteiten met de Natuurkoffer willen ondersteunen!

De IVN Natuurkoffers, met als thema Winter, Lente, Zomer en Herfst, stimuleren ouderen om hun zintuigen te prikkelen. De geur van verse dennennaalden, het zien van mooie natuurbeelden, het voelen van takken, bladeren en het proeven van bijvoorbeeld bramen en bosbessen roept herinneringen op. Het bijzondere van onze zintuigen is dat zij herinneringen kunnen ophalen die diep geworteld zijn. De natuur biedt aanknopingspunten voor een gesprek over en herinneringen aan vroeger. Het kan gaan over de kindertijd, jeugdherinneringen, het gezinsleven, oude gewoonten of over werk.

Wat is de bedoeling? De ervaring van Wil en Riet, actief bezig met de Natuurkoffer binnen onze IVN-afdeling, is dat activiteitenbegeleiders steeds minder tijd krijgen voor persoonlijke aandacht bij de groepsverzorging. In de verpleeg- en verzorgingshuizen helpen veel vrijwilligers bij de uitvoering van activiteiten. Deze mensen zijn goud waard. Veel ouderen kunnen bijvoorbeeld niets vasthouden. Begeleiders kunnen met voorwerpen rondgaan om ze te laten zien, ruiken of voelen.

Omdat men denkt dat je veel van de natuur moet weten om te werken met de natuurkoffer en dat zo’n activiteit veel voorbereiding vraagt, worden de koffers nog (te) weinig uitgeleend. Wel worden wij gevraagd om activiteiten te verzorgen voor groepen. Dit vraagt een andere insteek en is moeilijk over te nemen door mensen, die wat minder kennis hebben van de natuur.

Wij willen de uitleen gaan propageren en laten zien dat een activiteitenbegeleider (die weinig van natuur weet) of een IVN-natuurgids (die niet veel van ouderen weet) zonder veel voorbereiding -met de handleiding als ondersteuning- tóch een inspirerende activiteit kan verzorgen.

Daarom willen we ons nu richten op training van activiteitenbegeleiders en vrijwilligers die betrokken zijn bij de activiteiten in de verzorgingshuizen. Daarnaast is het belangrijk dat wij persoonlijk contact onderhouden en indien nodig zelf de activiteit verzorgen.

Het is gebleken dat ouderen veel baat hebben bij natuuractiviteiten en dat activiteiten gericht op natuurbeleving een belangrijke bijdrage leveren aan kwaliteit van leven. Ouderen zullen snel genieten van alledaagse dingen uit de natuur.

Kortom: wie wil helpen om de Natuurkoffer tot een succes te maken?

En wie kan ons helpen aan opgezette dieren, die wij goed kunnen gebruiken?

Ben je enthousiast, wil je graag meehelpen? Mail dan naar Wil Paulus of naar Riet van Dijk.