De Oude IJsselstreek
IVN
zondag20jan2019

Ganzenlezing werkgroep De Liemers

In deze maanden kun je in de Liemers een van de indrukwekkendste natuurspektakels van Nederland beleven. Het opvliegen van de wilde ganzen na een de nacht. Maar hoe leven deze vogels eigenlijk? En waarom zijn er tegenwoordig zo veel ? En waarom geven ze zoveel overlast dat boeren schade- vergoedingen moeten aanvragen?

Op al deze vragen kregen de 22 bezoekers van de avond een antwoord. Bovendien werden ze getrakteerd op prachtige foto’s gemaakt door twee van de presentatoren; Gerrit van Alst en Fred van den Heuvel. 

IVN De Oude IJsselstreek

’s Zomers zijn er voornamelijk grauwe ganzen, nijlganzen en Canadese ganzen te zien. In de winter komen vanuit het hoge noorden kolganzen, rietganzen, rotganzen en brandganzen naar ons land. Er zijn er dan in het totaal zo’n 2,5 miljoen!
Onze uitgestrekte grazige weiden en akkers vormen een uitstekend vakantiegebied. Dit “massatoerisme” veroorzaakt wel schade door vermesting en overbegrazing. Tot overmaat van ramp hebben de gasten de neiging om steeds langer te blijven hangen. 

Alle ganzen zijn monogaam en leggen een groot aantal eieren. In de broedtijd zijn pa en ma in de rui en net als hun kuikens aan de grond gebonden. Dan vallen er vele ten prooi aan roofdieren. Zo gauw de jongen kunnen vliegen sluiten de families zich aan een tot grotere groepen. 

IVN De Oude IJsselstreek

Het aantal kolganzen dat uit het noorden komt  lijkt de laatste jaren kleiner te worden. Het waarom hiervan is nog niet duidelijk.
De populaties in ons land worden ondanks jacht, vergassen en eierschudden niet kleiner.  De omstandigheden; veel waterpartijen in ruige natuur, weinig natuurlijke vijanden en volop rijke voeding helpen hier waarschijnlijk aan mee. Volgens ecologen zou het in toom houden van de aantallen beter werken als de landbouw minder grootschalig zou zijn en de natuurlijke vijanden als vossen niet zo sterk bejaagd zouden worden. Dit  kost bovendien minder geld en moeite.

Na de pauze werden de 22 gasten getrakteerd op een vrolijke quiz. Gerrit van Alst had zijn uitgebreide archief nageplozen en vragen bedacht bij zijn foto’s. “Eigenlijk is het heel gemakkelijk” aldus Gerrit, “want ik geef de antwoorden erbij”.  De truc was om te kiezen welk antwoord dan het goede was. En dat bleek niet altijd zo eenvoudig want pas na 5 vragenrondjes waren de drie prijzen vergeven.

Na afloop van de avond kreeg iedereen het nog heel druk met het afkrabben van het ijs op de auto’s.

Ps: 
Wilt u het opvliegen van de ganzen ook een keer zien? Zorg dan dat u tegen zonsopgang bij een plas bent waar ze overnachten (handig om dat van de voren uit te zoeken).
Warm aankleden, hete chocolade melk erbij en laat het feest maar beginnen!

Foto's: Gerrit van Alst en Fred van den Heuvel