De Oude IJsselstreek
Landschap
woensdag14sep2016

Fietstocht door het Liemerse Land

Op zondag 11 september 2016 staan een viertal IVN-gidsen (Henk, Dick, Gerrit en Jan) om 10.00 uur in de startblokken om leiding te geven aan de fietstocht over dijken en langs rivieren in de Liemers.

Vandaag hebben zich 17 volwassen personen gemeld om mee te gaan.

Vanaf de Kerkstraat 2 in Zevenaar rijden wij richting Zuidspoor en via de Oud-Zevenaarseweg gaan wij de Ooysedijk op. Hier is de eerste stop om uitleg te geven over het heIVN De Oude IJsselstreek De Liemers ooievaarsrstel van het Rabattenbos naast de kerk in Oud-Zevenaar. Wij vervolgen onze weg richting de Oliemolen. Vanaf de Ooysedijk zien we een zestal grote zilverreigers en een tweetal ooievaars in de Rosandse Polder. Onze tweede stop is ter hoogte van de Jezuïtenwaai om de aanwezige watervogels te bewonderen en uitleg te geven over de droogval van de Rijnstrangen.

De volgende stop is bij het Gemaal Kandia. Hier wordt verteld over de geschiedenis, de functie van dit gemaal en het gebied dat hiermede wordt bemalen.

Via de dijk door de Pannerdense Waard komen wij aan bij het uitkijkpunt over de ‘Groene Rivier’. De geschiedenis en de toekomst van het project ‘Ruimte voor de rivier’ wordt hier nader toegelicht.

IVN De Oude IJsselstreek De Liemers de 'Groene rivier'
Na deze stop fietsen wij via de Deukerdijk naar het voormalig  “Gemaal Oude Rijn” voor de koffiestop. Wij laten ons de Apfelstrudel en de koffie goed smaken.

De trip wordt voortgezet over de dijk richting Aerdt en bij de rotonde in Herwen is onze laatste stop. Hier groeit op het dijktalud een bijzondere plant “De Kruidvlier”. Een overblijvende plant die op de rode lijst staat en van oorsprong uit IVN De Oude IJsselstreek De Liemers kruidvlierEurazië komt.

Via de brug over de Oude Rijn komen wij in het dorp Babberich. Middels de Camphuyserweg, Dijkweg en Oud-Zevenaarseweg zijn we weer in Zevenaar en bedanken de gidsen de deelnemers.

Een geslaagde excursie met prima weercondities.

Tekst: Jan van alst
Foto's: Gerrit van Alst

Klik hier voor meer foto's van deze excursie.