De Oude IJsselstreek
Landschap
dinsdag17sep2019

Fietstocht door het Liemers landschap op 15 september 2019; verslag

Alle meteorologen hebben aangegeven dat dit een zeer mooie nazomer-zondag zal worden. En ze hebben gelijk; een schitterende dag voor een tocht door het mooie Liemerse uiterwaarden- landschap.

Om 10.00 uur staan we met twintig mensen startklaar om aan de tocht te beginnen. Veel mensen met elektrische ondersteuning op de fiets, maar wij als gidsen moeten het hebben van onze eigen spierkracht.Foto bij fietstocht door de Liemers

We vertrekken naar de Breuly, maar helaas zijn daar geen vogels of eenden te spotten. Veel mensen uit de groep herinneren zich de Breuly als het zwembad, waar je de eerste zwemlessen kreeg! 

We vervolgen onze weg over de dijken richting Pannerden. Onderweg zien we een aantal zilverreigers. Verder nog veel van het mooie blauw van de cichoreiplant aan de kant van de wegen. Deze plant werd in de oorlog gebruikt voor surrogaatkoffie en later werd het toegevoegd aan Buisman, ook voor de koffie.Foto bij fietstocht door de Liemers

Bij de Groene Rivier stoppen we voor een korte uitleg over dit project. Ook al vraag je je nu wel af of we ooit nog hoog water krijgen in deze droge tijden.

Bij de Swaenebloem drinken we koffie en nemen we er een lekker stuk appeltaart bij. We kunnen hier goed uitrusten, want de bediening is nog niet goed op gang.

Daarna gaan we langs de Bylandt richting Herwen en Oud Zevenaar.

Onderweg genieten we van de laatst bloeiende planten, en zien we nog enkele torenvalken en buizerds.

Na ruim 25 kilometer zijn we weer terug in Zevenaar en kijken we terug op een mooie, zonnige tocht met een groep enthousiaste mensen!

Gidsen: Henk Berntssen, Dick van den Berg

Verslag: Dick van den Berg

Foto’s: Gerrit van Alst