De Oude IJsselstreek
Bomen & Struiken
maandag17feb2020

Excursieverslag Landfort, 1 februari 2020

Frans witjes, Ellis Breukelaar en Frank ter Berg hebben 27 natuurgidsen in wording rondgeleid op landgoed Landfort. Ze zijn net begonnen met de natuurcursus en het is hun eerste excursie. Een enthousiaste groep mensen die graag wil leren over de natuur.  

Rond half tien startte de excursie. De boomklever liet zich goed horen! De IVN De Oude IJsselstreek lenteperikelen komen al een beetje los. Ook te zien aan de wormenhoopjes op het pad. Het is guur weer met af en toe een regenbui. Veel aandacht was er voor bomen en de boomknoppen. Het verschil tussen de inlandse eik en de Amerikaanse eik, De proppen en katjes van de zwarte els, de mannelijke en vrouwelijke bloemen van de hazelaar, de zwarte knoppen van de es en de kenmerkende geur van de vlier.

Gisteren bij het voorwandelen zagen we nog een ijsvogel, nu bleef het staartmeesbeperkt tot mezen, waaronder ook het staartmeesje en in de verte het lachen van de groene specht. O ja, ook nog een eekhoorntje, die voor ons langs een boom omhoog schoot.

Landfort staat in de steigers; er zijn grootse plannen om dit landgoed toegankelijker te maken voor het publiek IVN De Oude IJsselstreek en om het voormalige koetshuis in ere te herstellen. Vooral de duiventoren oogstte veel bewondering. Een prachtig bouwwerk; de grootste en misschien ook wel de mooiste in Nederland.

We sloten af rond 12 uur met koffie uit de kofferbak en iedereen was enthousiast!

Tekst: Frank ter berg, regiowerkgroep 'Rondom Strang & Iessel'