De Oude IJsselstreek
IVN
dinsdag10nov2020

Even voorstellen...

      Deze maand Wil Paulus

IVN De Oude IJsselstreek: Even voorstellen...Sinds wanneer ben je lid van het IVN?
Lastige vraag. Ik ben meteen in mijn archief gedoken en vond een krantenknipsel van 25-05-1981 met een foto van 28 geslaagden voor de Gidsencursus. Daarvoor had ik een Groene cursus gevolgd. Ik vond hiervan de les Vegetatiekunde die op 8 mei 1980 verzorgd is door H.C. Eggelte. Volgens mij ben ik dus lid sinds 1980.


Waarom voel je je betrokken bij het IVN?
In mijn archief vond ik ook een krantenknipsel uit de Ulftse Krant van 10-05-2000.  IVN De Oude IJsselstreek bestond toen 25 jaar. Als natuurgids bij de werkgroep “Dinxperlo-Gendringen-Wisch” werd mij deze vraag ook gesteld. 
Het artikel vermeldt het volgende: “Ik heb uiteraard heel veel belangstelling voor de natuur, ik geniet er buitensporig van en heb de behoefte dat plezier en de kennis die we met elkaar als leden vergaard hebben over te dragen aan anderen”.

Deze uitspraak is wat mij betreft nog steeds actueel.

Heb je binnen IVN een opleiding of cursus gevolgd? Zo ja welke? Wat is je het meest bijgebleven?
Ik volgde de tweede Gidsencursus van de afdeling en slaagde hiervoor in mei 1981. (Als ik de namenlijst van geslaagden bekijk, zijn we volgens mij nog met z’n drieën over als actieve leden van deze opleiding: Carla Oosterhoff en Alie de Bildt en ik.) Ik zag een aankondiging van de cursus in de krant, maar twijfelde of ik daar wel geschikt voor was met de weinige kennis die ik bezat. Ik belde toen met Aat Duvigneau. Zij trok me over de streep. Ze zei dat zij ook niets wist maar je kon tijdens een excursie altijd bij een plant, waarvan je de naam niet wist, zeggen: “Het is in ieder geval geen Kale Jonker”. Dan leek het dat je wel een expert moest zijn.
Wat mij het meest bijgebleven is, was de saamhorigheid. Ik heb via excursies erg veel geleerd van mijn medecursisten. Vooral van de vogelaars.


Ben je actief (geweest) binnen onze IVN-afdeling? Zo ja, bij welke werkgroep? Kun je hier een leuke anekdote over vertellen?
Ik ben actief binnen de werkgroep “Rondom Strang & Iessel”, voorheen de werkgroep “Dinxperlo/Gendringen/Wisch”. 
Toen ik de Gidsencursus nog volgde was er een excursie op Landfort. Ik wilde kijken hoe dat ging. Er kwamen toen meer dan 50 mensen op af. Er waren op dat moment maar 2 gidsen en voor ik het wist werd mij ook een groep toegewezen. Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren welke flaters ik geslagen heb. Voelde me in ieder geval niet op mijn gemak.

Welk natuuronderwerp heeft jouw grootste belangstelling?
Mijn belangstelling ligt minder in de details, maar meer in de samenhang van het geheel. Landschappen en het ontstaan ervan vind ik boeiend. Van bomen en planten mag ik ook graag meer weten. Deze blijven in ieder geval staan. Vogels, vlinders, mossen: ik heb besloten dat ik daar nooit een ster in zal worden en maak dankbaar gebruik van de kennis van anderen.


Wat vind je het leukst om te doen bij IVN en waarom?
Waar ik blij van word is het werken met kinderen en met ouderen. Ik heb samen met Riet van Dijk natuurkoffers samengesteld en leen deze graag uit. Ik heb wel dringend behoefte aan ondersteuning, vooral van mensen die kunnen zorgen voor continuïteit en planning.  
Het creatieve gedeelte van uitwerken van ideeën, het verzamelen van materialen en ontwikkelen van spelmateriaal vind ik het leukst om te doen. Nu in de coronatijd kunnen we voorlopig niet zelf op pad om de activiteiten bij de verzorgingshuizen te ondersteunen. Gelukkig was er wel belangstelling en konden onze 2 herfstkoffers uitgeleend worden aan 3 instellingen. 


Heb je andere hobby's/liefhebberijen die je graag met ons wilt delen?
Ik lees graag, geniet van mijn tuin, waar achter veel planten een verhaaltje zit. Ik mag graag fietstochten maken met overnachtingen in mijn tentje. Toen ik 65 werd, heb ik een oude wens in vervulling laten gaan en heb de fietstocht naar Santiago de Compostella mogen volbrengen. Ik vind het heerlijk om met de trein te reizen en ben daarom ook ov-ambassadeur geworden. Net zo’n leuke gemêleerde groep vrijwilligers als bij het IVN. Mensen die minder fortuinlijk zijn help ik als Schuldhulpmaatje. Ik verveel me dus niet en hoop dat ik nog lang mobiel en gezond mag blijven.


IVN staat voor Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Welke betrokkenheid heb jij bij duurzaamheid?
Duurzaamheid is zo’n containerbegrip geworden. Voor mij betekent het dat je in evenwicht moet leven met je omgeving en bewust keuzes moet maken in mobiliteit en koopgedrag. 


Wat zou je binnen IVN veranderd willen zien?
Daar houd ik me niet zo mee bezig. We moeten alleen oppassen dat de organisatie niet dichtgetimmerd wordt met allerlei regelgeving.