De Oude IJsselstreek
Natuur
zaterdag10dec2016

Engbergen - de groene plek van Janrein

Even voorstellen Ik ben Janrein van Oostrum, ik woon sinds 2002 in Ulft in de Achterhoek en ben sinds 2004 natuurgids bij IVN De Oude IJsselstreek. Mijn eindwerkstuk ging over het door mij aangedragen gebied Engbergen, dat toen nog tot het duingebied beperkt was. Het is bijna mijn achtertuin.

Ik ben coördinator van de Regiowerkgroep Rondom Strang en Iessel en lid van de werkgroepen Cursussen en PR en Communicatie. Ik vind werken met jeugd heel belangrijk.

Wat is jouw groene plek? Mijn groene plek is, zoals je al begrepen zult hebben, Engbergen, een rivierduingebied bij Gendringen. Enige jaren geleden is daar in het kader van 'Ruimte voor de rivier' een nat gebied, een nevengeul en poelen, als waterberging voor de Oude IJssel bijgekomen. Ook is er een gebouw van de bijenvereniging neergezet. Bovendien wordt het gebied oostelijk van de duinen sinds kort op natuurvriendelijke wijze, met bijv. bloemrijke weilanden, beheerd. Een kinderboerderij en een paardensportcentrum liggen op de grens van het gebied. Watervogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, vooral in de tijd van de ganzen en de vogeltrek in het algemeen.

Wat vind je zo aantrekkelijk aan deze plek? Het gebied is aantrekkelijk om te wandelen door zijn hoogteverschillen, afwisseling en grote verscheidenheid in landschapstypen.

 

Wat is er bijzonder aan deze plek? De natuurwaarden zijn niet echt groot, maar kunnen dat wel worden doordat het nieuwe gebied nog volop in ontwikkeling is.

Het duingebied is oorspronkelijk voor afgraving behoed doordat de gemeente het in de jaren twintig van de vorige eeuw voor een groot deel in bezit gekregen heeft en er een wandelpark met een openluchttheater van heeft gemaakt. Het beheer heeft vele jaren te wensen overgelaten, maar is sinds een flinke kaalslag enige jaren geleden bezig aan een natuurlijk herstel. Daarin zal de gemeente Oude IJsselstreek ongetwijfeld regulerend gaan en moeten optreden. Het noordelijke deel is vanuit gemeenteperspectief bedoeld voor natuurontwikkeling, het zuidelijke deel meer voor recreatieve doeleinden.

Onderneemt het IVN of de KNNV weleens activiteiten in het gebied en wat zijn dit voor activiteiten? Gidsen van onze werkgroep 'Rondom Strang en Iessel' organiseren regelmatig excursies in dit gebied. Zij maken o.a. gebruik van de diverse mogelijkheden die Engbergen te bieden heeft: bos en water. Hierover zijn goede afspraken met de beheerder. Onze IVN-werkgroep Landschapsbeheer heeft zich hier bezig gehouden met het knotten van wilgen en voor de jeugd zijn er in samenwerking met de VVV speurtochten beschikbaar. In de toekomst behoort een jeugdactiviteit rond de achter het openluchttheater nieuw aangeplante hoogstamboomgaard tot de mogelijkheden.

Hoe is de groene plek te bereiken? Bij het gebied liggen diverse ruime parkeerplaatsen: bij paardensport-centrum Het Diekshuus, bij restaurant Engbergen, direct buiten Ulft bij de uitkijktoren (met uitzicht over diverse waterpartijen), bij restaurant Van Hal en bij de golfbaan aan de Grensweg. Behalve bij de uitkijktoren kun je daar overal terecht voor een bak koffie en een hartige hap.

Tips voor een bezoek Het gebied is in alle jaargetijden aantrekkelijk om te wandelen. Je moet er alleen na een natte periode wel rekening mee houden dat de wat lager gelegen wandelpaden modderig kunnen zijn. Engbergen is een fotogeniek gebied met schitterende doorkijkjes en weerspiegelingen in het water.

Voor een wandeling verwijs ik naar het Ommetje Engbergen dat al enige jaren op de website staat maar nog steeds actueel is.