De Oude IJsselstreek
Slootjesdagen
dinsdag18jun2019

Een geslaagde Slootjesdag in Doetinchem!

Ruim 65 personen, waarvan 35 kinderen, zijn op 15 juni ’s middags naar het voormalig AZC-terrein aan de Christoffelstraat in Doetinchem gekomen om te slootje-scheppen”.  Het weer was uitstekend voor deze activiteit. Er waren erg veel kinderen aanwezig, vaak vergezeld door opa, oma, vader en/of moeder, sommigen zelfs gewapend met eigen netje en een emmer.

IVN De Oude IJsselstreek - Slootjesdag 2019IVN-gidsen Wim, Cor, Alfons en Tonnie zorgden voor begeleiding en informatie.

Henriëtte zorgde voor de limonade en gaf de kinderen voor vertrek een deelnemersbutton, samen met een verrassing in de vorm van kleurplaat of stikkervel; uiteraard over het leven in en om het water!

Met groot enthousiasme werd er geschept in het heldere water van de grote poel. De netjes werden zorgvuldig omgekiept in de emmers en bakken.

Een enkele over-enthousiasteling stond zelfs tot borsthoogte in het water te scheppen.

De resulaten van de vangsten waren verbluffend goed. Het aantal soorten van gevangen waterdiertjes was overweldigend. We verzamelden een groot aantal in aquaria die stonden opgesteld op een tafel met de zoekkaarten erbij, zodat de beestjes voor iedereen goed zichtbaar waren en men zelf de naam van een gevangen waterdiertje kon opzoeken.

We zagen o.a.: bootsmannetje; bloedzuiger; watertor zowel de grote- als de geelgerande-; waterpissebed; kikkervisje; salamander, jong en oud; watermijt; watervlo; staafwants (1 extreem groot exemplaar); waterschorpioen.

IVN De Oude IJsselstreek - Slootjesdag 2019Ook de larves van libelle, steekvlieg, geelgerande watertor, hafte en waterjuffer kwamen voorbij. Uiteraard ook een groot aantal slakken en slakjes. Een wat minder slimme groene kikker werd ook gevangen. Een kind vond zelfs  een supergaaf huidprofiel, waaruit onlangs een libelle was gekropen.

In een van de glazen bakken waren we nog getuige van moorddadig kannibalisme van twee  larven van de geelgerande watertor.

Tegen 4 uur werd het tijd om op te ruimen en de waterdiertjes weer vrij te laten in hun eigen vertrouwde omgeving. Veel kinderen die er nog waren hielpen mee bij het voorzichtig terugzetten van de diertjes en het schoonspoelen van de netjes.

Al met al een zeer geslaagde middag met veel enthousiasme en fijne leermomenten voor de vele deelnemers.

Verslag: Tonnie Oosterhoff
Foto's: Tonnie Oosterhoff en Wim van den Brink