De Oude IJsselstreek
Natuur
vrijdag10aug2018

Drama

Door: Carin Holtslag

Het belooft weer een hete dag te worden. Ik loop over straat als ik in de goot een egel zie liggen. Er omheen zoemt een groenglimmende vleesvlieg. Mijn maag krimpt. Dat heb ik altijd bij aangereden egels. Ze zijn zo niet aangepast aan een omgeving met snelle voertuigen…
Ik buig me over het diertje heen. In eerste instantie zie ik geen zichtbare verwondingen.  Toch ligt er bloed op straat en die groene vlieg is er ook niet voor niets. Tot mijn grote verwondering realiseer ik me dat ik de egel zie ademen…. Wat nu? Hij kan niet in de felle zon blijven liggen. 

Bij het dichtst bij zijnde huis haal ik een paar kranten en in een soort hangmatje neem ik hem voorzichtig  mee. Ik leg hem in een doos en zet hem op de meest koele plek in de tuin. Nu kan ik hem rustig bekijken en hij blijkt inderdaad een wond te hebben. Hij probeert overeind te komen maar zakt weer in elkaar. Ik drup een beetje water op zijn neusje. Hij niest en ineens liggen er rode spatjes op de krant, dat lijkt me niet best. 

Zo’n mooie, volgroeide egel  (hij lijkt zelfs helemaal zonder vlooien!) en nu dit. Ik laat hem rustig achter in de rustige schaduw van ons zitje bij de vijver en bel de dierenambulance.
Als ik terug kom zoemt er alweer zo’n groene vlieg om hem heen. Waar die beesten toch zo snel vandaan komen? Ik maak een krant vast bovenop de doos. Zo lekker puh. 
Column van KarinDe mensen van de dierenambulance vertellen dat ze op het moment regelmatig goed doorvoede, gezonde maar aangereden egels op moeten halen. Vermoedelijk komt dit door de droogte. Veel wormen en slakken, het hoofdvoedsel van onze stekelige vrienden, zijn diep weg gekropen. De egels moeten dus op zoek naar alternatieven en zwerven volop rond met soms akelige gevolgen. Ook dorst kan er voor zorgen dat de egel zich meer verplaatst dan normaal.

Egels leven solitair en hebben een min of meer vast gebied dat ze afstruinen op zoek naar voedsel. In onze tuin bieden we stromend water en koele schuilplaatsen en soms zien (en horen!) we op een avond wel drie verschillende egels. 
Als u iets voor de egels in uw omgeving wilt doen dan helpt een simpel (niet te diep) bakje water al heel veel. Met kattenbrokjes biedt u ze eventueel een gezond alternatief voor wormen en slakken. 
Bij ons in de tuin gaan de egels inmiddels op kikkerjacht! Gelukkig hebben we er daar een heleboel van dus hopelijk zijn ze verstandig en blijven de egels veilig in onze tuin.

PS: helaas heeft de opgehaalde egel het niet gered…

Klik hier voor eerdere columns van Carin