De Oude IJsselstreek
Overig
dinsdag25sep2018

Dieren in nood bij Natuur Actief

Na een lange zomerpauze ging het programma voor en door natuurliefhebbers op dinsdagavond 18 september weer van start.

De eerste gasten van de avond waren Olette van der Werf en Andrea Sebastian van de Stichting Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk. Ze vertelden op bevlogen wijze over hun werk. Dit bleek veel meer in te houden dan alleen het in veiligheid brengen van zieke en gewonde dieren. De omstandigheden waarin, met name, huisdieren worden aangetroffen zeggen vaak ook het nodige over de toestand van de mensen bij wie ze leven. Verwaarloosde en mishandelde dieren zijn vaak een teken van onderliggende huiselijke problemen. De dierenambulance werkt daarom niet alleen samen met dierenartsen en asiels maar ook met instanties in de gezondheidszorg en de politie.

Natuur Actief TaartIets wat veel bezoekers ook verbaasde is het feit dat in de Nederlandse wet is vastgelegd dat elke burger verplicht is een dier in nood te helpen. Een teken van beschaving lijkt me. Soms leidt dat echter ook tot overijverig gedrag zoals het mee naar huis nemen van “eenzame” jong hazen en reeën.

Hierna  kwamen de befaamde eierdoosjes weer op tafel. Hierin zaten zaden en bessen van diverse planten en struiken. De bezoekers werd gevraagd de soort te benoemen maar ook te bekijken hoe de betreffende plant er voor zorgt dat zijn zaadjes zich verspreiden. Jacobskruiskruid heeft pluizige zaadjes die makkelijk op de wind zweven. De kliszaden haken zich in de haren van voorbijkomende dieren net als de zaadjes van de wilde peen. De rode vrucht van de meidoorn wordt door vogels ingeslikt waarna het daarin verpakte zaad onbeschadigd het vogellijf op een andere plek verlaat. De zaden van de gele lis hebben een kurkachtig laagje waardoor ze in eerste instantie blijven drijven en zo door het water naar elders meegevoerd kunnen worden.

Natuur Actief Taart2Toen volgde een onverwacht intermezzo. Kars Veling van de Vlinderstichting kwam een van hun vrijwilligers, Hilbert de Vries, in het zonnetje zetten.
Alleen op het Kootwijkerzand is deze soort nog aanwezig. Deze zomer bloeide de heide niet of nauwelijks waardoor deze diertjes dreigden te verhongeren. Hilbert heeft deze zomer onvermoeibaar water gegeven aan de nectarkroegen. Dit zijn bakken gevuld met zeer nectarrijke planten. Daarbij won hij de weddenschap om een taart omdat hij de eerste kleine heidevlinder van dat jaar fotografeerde. Het mooie: de zaal mocht meegenieten van de taart!


Na de pauze kreeg Hilbert de Vries zelf het woord. Afgelopen zomer heeft hij, samen met Marga Thomassen, struinend over de Veluwe prachtige vlinders vastgelegd op de gevoelige plaat. Aangevuld met mooie verhalen over hoe de rupsen van diverse blauwtjes soorten zich in mierennesten laten verwennen en verzorgen.Daarna werd de hele zaal gevraagd om op te staan en te raden welke vlindersoort hij op het scherm liet zien. Wie het fout had, moest gaan zitten. Hij was streng maar rechtvaardig; een beetje goed telde niet, dus wie de grote met de kleine parelmoervlinder verwarde, was gewoon af. In ieder geval genoot iedereen van de kleurenpracht en diversiteit van al onze mooie fladderaars.

Natuur Actief Taart Hilbert de VriesaTot slot presenteerde Marga de uitkomst van het raadplaatje. Diverse mensen in de zaal meenden het neusje van een egel te herkennen maar toen Marga de volgende minder vergrote foto liet zien, begreep iedereen dat het om een muis zou moeten gaan. En dat klopte, het was een bosmuis.

Natuur Actief Oplossing september2018En zo kwam er weer een einde aan een interessante en afwisselende natuuravond!

Wilt u ook een keer een avond bijwonen? We heten u graag welkom op 20 november om 20.00 uur in hotel Ruimzicht te Zeddam!