De Oude IJsselstreek
zondag26nov2017

De Natuurkoffer bij Pronsweide in Winterswijk

Op woensdagmorgen 15 november was ik (Wil) uitgenodigd in Winterswijk voor een herfstactiviteit met de Natuurkoffer in verpleeghuis Pronsweide.

Er waren 4 dementerenden rondom de tafel, 1 persoon was erbij op het bed en een ander zat op wat meer afstand van de tafel. Verder 4 dochters en 1 kleindochter, een stagiaire en een verzorgende. Qua generaties een hele mix, wat heel inspirerend werkte. IVN De Oude IJsselstreek Natuurkoffer herfstFoto's van vogels, vruchten, takken van de meidoorn en kardinaalsmuts, elzenproppen, kastanjes (geroosterde tamme en wilde), walnoten, een opgezette eekhoorn, een merel en een gaai werden gebruikt als ‘triggers’.

De materialen hadden direct de aandacht en onderling werd er al een en ander bekeken en besproken. IVN De Oude IJsselstreek Natuurkoffer herfstEen foto van een potkachel was de aanleiding tot verhalen over verwarming van de huizen, wintervoorraad kolen (briketten, antraciet). Eierkolen gaven een hoop as werd er verteld.

Een kort intermezzo over het aanleggen van een wintervoorraad door de gaai, die er tevens voor zorgde dat er eikenbomen gepland werden. Een aangevreten sparappel legde het verband met de eekhoorn. De eekhoorn is altijd weer een succes en nodigt uit om te voelen hoe lekker zacht hij is.IVN De Oude IJsselstreek Natuurkoffer herfstactiviteitDe dementerenden werden steeds actiever en uiteindelijk werd er gepraat over slachten, inmaken van groentes d.m.v. wecken, het zelf maken van zuurkool, het maken van jam. Hier kwamen veel herinneringen los. Men kon precies vertellen hoe dat vroeger ging.

Ook kwamen er woorden uit het dialect naar voren zoals ‘de Wieme’ en ‘gieteling’ (merel). Erg mooi was het verschil met vroeger toen men er zelf voor moest zorgen om de winter door te komen en nu dat je alles zo kunt kopen in de supermarkt! Groot verschil tussen de oudere en de jongere generatie, die veel nieuwe dingen te horen kreeg.IVN De Oude IJsselstreekIedereen vond het zeer waardevol om zo samen te zijn.

Het is zeker voor herhaling vatbaar. De dochters kunnen het eventueel zelf gaan oppakken, misschien ook met vogelgeluiden erbij, hapjes passend bij het jaargetijde. We kregen allerlei ideeën! Hulp en materialen uit de natuurkoffer kunnen daar bij gebruikt worden.

Elly Luttikholt (verslag) enigszins bewerkt door Wil Paulus (gids).

P.S. Mocht u naar aanleiding van bovenstaand verslag ook een inspirerende activiteit willen organiseren, vraag dan naar een passende offerte.

Interesse in het promoten of begeleiden van het werken met de Natuurkoffer? Vrijwilligers zijn van harte welkom, klik hier!

Contactpersoon:
Wil Paulus, tel. 0315 - 681 815