De Oude IJsselstreek
Landschap
dinsdag27mrt2018

De groene plek van Herman Nijhof

Even voorstellen In 2017 schreef ik op 27 maart mijn eerste 'groene plek'. Uitgebreid hoef ik me niet meer voor te stellen. Op de algemene ledenvergadering van IVN De Oude IJsselstreek, op 17 maart jl., had ik eigenlijk aanwezig dienen te zijn om mijn veertigjarig IVN-jubileumspeldje in ontvangst te nemen. Die dag was ik echter druk met de plantdag op ’t Knapperslag. Daarover meer in een volgend nieuwsbericht…

Wat is jouw groene plek?
Ik wil jullie enthousiast maken voor het stinzenplantenpark rond kasteel Hackfort.

Natuurmonumenten heeft daar een aantal jaren geleden met behulp van Trudi Woedeman (Laag-Keppel) en vele vrijwilligers duizenden stinzenplanten laten aanplanten.

Eind maart hebben we voor de tweede keer in dit voorjaar hier weer rondgelopen. Eerst de tocht van 5 km in oostelijke richting. Je passeert dan de watermolen van Hackfort met het onderslagrad en de moderne stalen vistrap van het waterschap Rijn en IJssel. Hier heb ik in mijn onderwijzersjaren regelmatig op fiets tijdens een schoolreisje met de kinderen gepauzeerd. Op eens ontdekten een paar jongens dat het prachtig glijden was op de betonnen vloer naast het watermolenrad. Alg en water. En een lol dat ze hadden… totdat een strenge boswachter het verbood. Ik weet niet anders dat je door 'kwajongensstreken' de natuur leert kennen.

Wij liepen ons rondje en verbaasden ons over de grote dikke populieren die waren omgezaagd. We hoorden spechten roffelen, liepen door een klaphek midden door een weiland.
 

IVN De Oude IJsselstreek We staken de brug over en kwamen zo in het beekdal van Hackfort. We zagen hier twee weken eerder al een weelde van sneeuwklokjes.

Maar nu kwam er van alles op door de kracht van de zon en door de kale takken van de bomen:
holwortel dat net op bloeien stond;
vingerhelmbloem, nog herkenbaar aan zijn blaadjes; bosanemonen, die op echt zonnige plekken al de witte bloempjes hadden geopend; Italiaanse aronskelk;
stengelloze sleutelbloemen, die vooral tegen de beek groeiden en hier en daar ook al bloeiden en ster- en wilde hyacinten die te voorschijn kwamen.


Kievitsbloem, die op de kromme wijze net boven de grond was gekomen.
Hier en daar de punt van de salomonszegel. Het zomerklokje. En massaal op het grasveld onder de groep beuken voor het kasteel, achter het hek, duizenden boerenkrokussen. Straks bloeit de weide geelster onder de beukenbomen. Veel mensen wandelen hier, maar kennen de soorten niet en weten niet wat stinzenplanten zijn. Maar genieten doen ze…!

IVN De Oude IJsselstreek

Wat zijn stinzenplanten? Het zijn verwilderde sierplanten,
vooral knol- en bolgewassen, wortelstok of gewoon 
met wortels, die thuishoren op oude buitenplaatsen, stinzen, havezaten, huizen en kastelen.

J. Botke gebruikte deze term stinzenplanten voor het eerst bij de beschrijving van planten rond de stins in Veenwouden in 1932.

Vakbekwame tuinlieden wisten hoe ze deze planten massaal konden vermeerderen voor hun adellijke heren.

Wat is er zo bijzonder aan deze plek?
Het is heel bijzonder dat een enthousiaste 'boswachter' van Natuurmonumenten deze stinzentuin voor elkaar heeft weten te krijgen. Jaren daarvoor was het een bosachtig parkje, niets bijzonders. Dit herinner ik me van het tweede Staring Advies symposium.  Veel gras, niets bijzonders, zo zaten we destijds onder een boom ons broodje op te eten.

En dan met veel vrijwilligers dit paradijsje te scheppen… klasse!

Tips voor een bezoek
Wij rijden altijd via Laag-Keppel, Hummelo naar Baak en slaan daar op de eerste rontonde rechts af naar Wichmond en Vorden. Je komt dan aan de linkerkant langs Huize Baak. Begin maart bloeien daar duizenden winteraconieten en sneeuwklokjes. Geweldig! De volgende keer wandelen we hier de rode route van 5 km.

Er valt nog veel te ontdekken en te genieten als je het maar zien wilt.

Aanrader:  Boek: Tuinieren met STINZENPLANTEN - Vreugde van een vroege lente - Trudi Woerdeman -  2008

                                  Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau

 

Tekst en foto's: Herman Nijhof