De Oude IJsselstreek
Natuur
donderdag04mei2017

Bingerden, de groene plek van Klaas

Even voorstellen Mijn naam is Klaas Tuinema. Ik heb in 2002 de Groencursus gevolgd. Na mijn pensionering  heb ik in 2011-2012 de Natuurgidsenopleiding gedaan. Ik ben lid van regiowerkgroep De Liemers. Ik ben een bosmens, ik houd van het bos en van het kleinschalige landschap met afwisselend bos en agrarisch land. Gelukkig is hier in de buurt het een en ander op dat gebied: Halsaf, Bingerden, de Byvanck, de Wehlse bossen, Montferland. In het voorjaar van 2017 heb ik voor de eerste keer een IVN-wandeling door de binnenstad van Zevenaar gehouden.

Wat is jouw groene plek? Mijn favoriete plek is landgoed Bingerden aan de Bingerdenseweg 21, 6986 CE Angerlo. Het bevindt zich binnen de gemeente Zevenaar.

IVN De Oude IJsselstreek - Bingerden

Wat vind je zo aantrekkelijk aan deze plek? Deze plek spreekt mij zo aan door het eeuwenoude cultuurlandschap, met zijn kleinschalige en zijn prachtige cultuurmonumenten op het landgoed.

 

IVN De Oude IJsselstreek - Bingerden


Het is een mix van bos en agrarisch land. Hier wordt door Wilbert van der Cruijsen biologisch geboerd.

Wat is er bijzonder aan deze plek? Bijzonder is de lange historie van het landgoed. De oudste acte over Bingerden dateert uit het jaar 970! Hiermee loop je over een al 1000 jaar bestaand landgoed.
Ook de flora is erg mooi met onder andere in het voorjaar bloeiend speenkruid en bosanemoon, bloeiend longkruid langs de Mariendaalseweg, kraailook en daslook komen uitbundig boven de grond. Ook de bloeiende sleedoorn is er te vinden.
In de herfst geniet ik altijd van het wilde appeltje, de moeder van al onze appels van vandaag.

Onderneemt het IVN weleens activiteiten in het gebied en wat zijn dit voor activiteiten? IVN De Oude IJsselstreek is actief in het gebied met onder andere de jaarlijkse voorjaarswandeling over landgoed Bingerden, georganiseerd door de regiowerkgroep De Liemers.

Hoe is de groene plek te bereiken? Bingerden heeft geen eigen parkeerplaats en geen horecavoorziening.

IVN De Oude IJsselstreek - BingerdenWij parkeren altijd op de parkeerplaats van huis Wielbergen aan de Mariendaalseweg, geheten Stichting Philadelphia. Dit is een stichting ter verzorging van geestelijk minder valide mensen. Zij hebben geen problemen met parkerende natuurbeschermers. Teruglopend naar de Mariendaalseweg sla je dan rechts af en loop je een stuk langs de Mariendaalseweg. Uiteindelijk kom je op landgoed Bingerden.

Tips voor een bezoek Het voorjaar is erg mooi op landgoed Bingerden! De diverse stinzenplanten, maar ook de bloeiende sleedoorn.

IVN De Oude IJsselstreekOok ’s zomers en in de herfst is het een aantrekkelijke wandelomgeving. Er zijn géén uitgezette wandel- of fietsroutes. Het landgoed is niet rolstoeltoegankelijk. Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

Foto's: Gemma de Vries